İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 19 CHP'li belediyenin bir araya gelmesiyle toplanan Tarımsal Kalkınma Çalıştayı'nda, sürdürülebilir ve ekonomik kalkınma çalışmaları masaya yatırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonuyla gerçekleştirilen etkinlikte, tarımsal kalkınmanın yanı sıra 'Akıllı Kent' ve 'Kentsel Ulaşım' gibi konularda da daha iyiye ulaşabilmek adına çözüm arandı.

20 belediyenin yerelde ve kırsalda kalkınmaya yönelik ürettikleri projeleri sunmasıyla başlayan çalıştayı CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr Tarık Şengül de izledi. Katılımcıların ortak bir noktada buluştuğu çalıştayda, kırsalda ve yerelde etkin rol oynayacak projeler tartışıldı. Çalıştayda 'İzmir Modeli' öne çıktı.

ÜRETİM VE KALİTE

Kırsalda ve yerelde kalkınma hedefine yönelik olarak uzun süredir çalıştıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, “Yerelden ürün alarak yereli kalkındırmaya çalışıyoruz. Temel olarak üretimi arttırmak, kaliteyi arttırmak ve tarımda örgütlenmeyi başarmak amaçlı çalışıyoruz. Bu doğrultuda, karar vericilerinin bu işe inanıp yolumuzu açması en önemli unsur. İzmir ne şanslı ki, toprağa ve kırsala değer veren bir başkana sahip. Aziz Kocaoğlu, kırsalın kalkındırılması gerektiğine inanıyor, tarımın en büyük hazine olduğunu biliyor ve bu yönde desteklerini sürdürüyor" diye konuştu.

"BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ"

Kalkınmayı sağlamanın en önemli hususlarından birinin tarım örgütleriyle iş biriliği yapmak olduğunu söyleyen Özkan, şöyle devam etti:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yerele ve kırsala alımla desteğimizi sağlayarak, bir yandan da bu destekle piyasaya açılmalarına ön ayak oluyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sadece balık vermiyoruz, balık tutmayı da öğretiyoruz. Bunun örneklerini görebiliriz. Tire Süt Kooperatifiyle yapılan işbirliğiyle artık birçok marketin raflarında ürünlerimizi görebilir hale geldik. Bayındır ile yapılan çiçek alımları sayesinde artık Bayındır Kafkas ülkelerine çiçek ihraç eder konuma geldi. Demek ki, burada doğru bir politika uyguluyoruz. Biz bunu şöyle yapıyoruz: Çiftçiyle iletişimimizi koparmamak için çiftçi veritabanı uygulaması oluşturduk. Bunun yanı sıra yaptığınız hizmetin tanıtımı, kitlelere ulaşabilmek adına son derece önemli."

DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Tarık Şengül, uzman ekiplerin tarımsal kalkınma için çalışma alanlarını 20 konuya ayırdığını belirterek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonu çerçevesinde gerçekleşen çalışmada, her belediyeye farklı bir konu dağıtıldı. Örneğin Kadıköy'e Akıllı kent, Bursa Nilüfer Belediyesi'ne de Kentsel Ulaşım gibi konuların verilmesiyle belirli bir yol izlenerek hedefimize ulaşacağız. Her belediye kendi tecrübelerini ve yapmış oldukları kırsalda kalkınma projelerini paylaşacak ve bu projelerle Türkiye'deki diğer belediyelere örnek olması sağlanacak" diye konuştu.

EKONOMİKLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yapılan projelerin tamamının tarımsal kalkınmaya yönelik olduğunu ifade ederken, CHP'li belediyelere sundukları projeler hakkında şu tavsiyelerde bulundu:
"Projelerimizin esas amacının ekonomik ve sürdürülebilir olması gerek. Eğer meramız yoksa kapalı hayvancılık yapmamız gerek. Çok fazla yerine belirgin projelere odaklanmamız gerek. Gördüğüm en önemli sorunlardan birisi ise arazinin küçüklüğü ve dağınıklığı. Bizim burada yapmamız gereken şey küçük arazilerin bir araya toplandırılmasındansa, üretimin bütünlüğü üzerine gidilerek o yönde bir toplanma sağlamak olmalı."

HANGİ BELEDİYELER KATILDI?

Yerelde ve kırsalda kalkınmaya yönelik çalışmaların yapıldığı Tarımsal Kalkınma Çalıştayı'na İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Evciler Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Çatalca Belediyesi, Erdek Belediyesi, Buldan Belediyesi, Bozkurt Belediyesi, Buca Belediyesi, Defne Belediyesi, Didim Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Silivri Belediyesi, Süleymanpaşa Belediyesi, Urla Belediyesi, Muğla Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ve Hatay Belediyesi katıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr