CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla, 100’den fazla kurumun varlıkları ve ticari hisselerini Özelleştirme İdaresi’ne devretme ve bu şekilde özelleştirme yolu açılması üzerine kamuoyuyla bir mesaj paylaştı. Akatlı, aralarında Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun da olduğu kurumların özelleştirme sürecine girmesiyle ilgili olarak yazdığı metinde, “Rant için üretimi yok eden anlayışın devleti ve ülkemizin kaynaklarını kuruttuğu 14 yılın ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin geriye kalan birikimi, zenginliğimiz, tek tek özel sektöre peşkeş çekilecek” derken, özetle şunları aktardı:

“Tiyatroya, operaya, baleye satılan ve karşılığında gelir elde edilen kamu teşebbüsleri gözüyle bakılamaz. Bu kurumlar ülkenin en ücra köşesine kadar kültür ve sanat ulaştırırlar. Bu kurumlar kültüre erişimin seçkinlerin, varlıklı bir azınlığın ya da kültür uzmanlarının tekelinde bir lüks aracı olmaktan çıkarıp halka götürürler.

Devletin yeni üretim ve istihdam alanları açmak için birtakım teşebbüslere yönelmesi gereken böylesi bir dönemde, elde kalan son varlıkları da yangından mal kaçırırcasına özel sektörün yağma ve talanına sunması, kabul edilemez. Özellikle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera ve Balesi’ne özelleştirme yolunun açılması son derece hatalıdır. Hükümetin ivedilikle bu hatadan dönmesi, yurttaşların vergileriyle, alınteriyle var ettiği kurumlarının özelleşme yolunun kapatılması gerekmektedir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr