Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun CHP'li üyeleri Engin Özkoç, Tuncay Özkan ve Barış Yarkadaş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Engin Özkoç, Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in 1 Mart Salı günü komisyona gelerek bilgi vermelerini talep ettiklerini söyledi. Engin Özkoç, MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürüne soracakları sorular karşısında patlamanın bir istihbarat açığından mı kaynaklandığını yoksa önemli bir istihbaratın gereğinin yapılmaması sonucu mu gerçekleştiğini öğreneceklerini belirtti.

"Salih Neccar'ın YPG üyesi olduğuna dair bir istihbarat mı var?"

Patlama sonrasında hükümet yetkililerinin saldırıyı gerçekleştiren kişinin YPG'li Salih Neccar olduğunu söylediklerini aktaran Engin Özkoç, "Saldırıyı TAK- Kürdistan Özgürlük Şahinleri denilen bir terör örgütü üstlendi. Saldırganın isminin Salih Neccar değil Abdulbaki Sömer olduğu anlaşıldı. Biz öğrenmek istiyoruz ki devletin ve hükümetin başındaki isimler neye dayanarak böyle bir açıklama yaptı. MİT, Emniyet ve Jandarmaya 'Elinizde Suriye Amude doğumlu Salih Neccar adlı bir kişiye ait YPG üyesi olduğuna dair istihbarat bulunuyor mu' diye sorduk. Bu konunun bir an önce açıklığa kavuşması gerekiyor. Numan Kurtulmuş'tan bazı bilgileri aldık" diye konuştu.

"Devlet sırrı' tanımıyla ilgili Danıştay'a dava açtık"

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulacak raporlar hakkında gizli bir yönetmelik yayımlandığını kaydeden Engin Özkoç şunları söyledi: "Bu yönetmelikte komisyonun tüm çalışma alanını belirleyen devlet sırrı tanımı yasalarda yer alan kapsamın ötesine taşınarak bilgi almamızın önü kesildi. Sorduğumuz sorulara bile yönetmelik gerekçe gösterilerek yüzeysel cevaplar veriliyor. Bu nedenle biz yönetmeliğin devlet sırrı tanımıyla ilgili maddelerin yürütmesini durdurma ve iptali için Danıştay'a dava açtık. Yargı süreci işliyor. Devlet sırrı tanımı ilgili yasalarda 'açıklanması' halindeyken komisyonla ilgili yönetmelikte 'açıklanması ve öğrenilmesi' olarak genişletilerek komisyonunun bilgi alması engelleniyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr