CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’de açıklama yaptı. CHP’nin olağanüstü hal kanun hükmündeki kararnamelerini Anayasa Mahkemesine götürme takvimine ilişkin soruya Gök, şu yanıtı verdi:

“Şu ana kadar 8 kanun hükmünde kararname çıktı. İlk kararname olan 667 sayılı kararname Meclis tatile girmeden önce Meclis gündemine alındı ve görüşmelerine başlandığı için onun kanunlaşmasını bekliyoruz. Orada da itiraz etmek istediğimiz maddeleri 667 sayılı kanun hükmünde kararname Meclis’te görüşüldükten sonra Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Biz diğer kalan kanun hükmündeki kararnameler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda Cuma günü itibarıyla ilk başvurumuzu büyük bir olasılıkla yapmış olacağımızı düşünüyorum. Olağanüstü hal kararnameleri çıkarılış amacının dışına sarptırıldı. Bu pek çok da mağduriyet yarattı. Bize her gün binlerce başvuru geliyor.

“FETÖ İLE MÜCADELENİN SULANDIRILDIĞINI GÖRÜYORUZ”
Biz hukuk devletini savunuyoruz yani FETÖ ile mücadelenin sulandırıldığını görüyoruz. Ve FETÖ ile çok etkin bir şekilde mücadele etmek için katkı vermeye hazırız ama o denli yanlışlıklar yapılıyor ki ve o denli bir fırsatçılık yapılıyor ki hukuk devletinde yeri olmayan pek çok konular kanun hükmündeki kararnamelerin içerisine konulmak suretiyle Meclis by-pass ediliyor. İtirazımız bunadır.

AYM'NİN 1991 YILINDA ALDIĞI İKİ KARARA İŞARET ETTİ
Böyle bir problem 1990 yılında da yaşanmış. Anayasa Mahkemesi 1991 yılında verdiği iki ayrı kararında olağanüstü hal kararnamelerinin konusunu aşamayacağını, amacını aşamayacağını, süresini aşamayacağını ve kanunla düzenlenmesi gereken konuların kararnameye konulamayacağına dair içtihat kararı vermiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin önünde çok önemli bir içtihat ve kararları mevcuttur.”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir açıklaması oldu, parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekilleri olsun şeklinde, ne diyorsunuz?” sorusuna da Gök, “Türkiye’yi Cumhurbaşkanı yönetmiyor. Türkiye’nin bir iktidarı var, Başbakanı var, iktidar partisi var, onlar ne düşünüyorlar bir kere onlar bu düşüncelerini bir söylesinler, bu düşüncelerini platforma, Meclis’e taşırlarsa biz de düşüncelerimizi söyleriz ama Cumhurbaşkanının bu söylemi üzerinden bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum.

“BU YIKIK GÖRÜNTÜSÜNDEN KURTULMASI GEREKİYOR”
“Meclis Başkanı, başbakanlık katındaki o yıkıntının kalacağını demokrasi müzesi haline getirileceğini ifade etti, nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna Gök, “Çok sınırlı bir alan belki kalabilir ama Meclisimizin bir an önce de bu yıkık görüntüsünden kurtulması gerekiyor. Çok sınırlı bir yerin dışında tüm Meclis’in derhal onarılması ve kullanıma hazır hale getirilmesi gerekiyor. Öbür hafta Meclis açılacak, 1 Ekim’de Meclisimiz açılacak ama şu anda görüyoruz ki bütün Meclis’te daha hala onarılamamış pek çok bir yer var. Çok geç kalınmıştır” yanıtını verdi.
“1 Ekim’de açılacak mı peki” sözüne de Gök, “1 Ekim’de açılması Meclisimizin anayasa gereği” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr