CHP, salı günü komisyon görüşmelerine başlanacak anayasa değişikliği teklifine ilişkin üç aşamalı strateji belirledi. CHP; AKP, MHP ve HDP’nin milletvekileri ve tabanına yönelik çalışma yürütecek. Yapılmak istenenin sadece bir anayasa değişikliği değil rejim değişikliği olduğu, Cumhuriyet rejiminin kökten değiştirilmek istendiği anlatılacak. CHP, çalışmalarını kişileri hedef almadan teorik olarak yürütecek. Halka “Türkiye’nin telafisi mümkün olmayan bir noktaya gideceği” aktarılacak.

CHP PM ve kapalı grubu önceki gün Genel Merkez’de Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, anayasa değişikliği teklifinin Meclis’teki görüşmelerinde izlenecek yol haritası belirlendi.

Edinilen bilgiye göre toplantıda üç aşamalı bir çalışma programı belirlendi. Stratejinin ilk aşaması teklifin Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceği gün başlayacak. Komisyona mümkün olduğunca çok sayıda CHP’li katılacak. İlk aşamada teklifin komisyonda geri püskürtülmesi amaçlanacak. CHP, komisyonda teklifle ilgili değişiklik önergesi vermeyecek. Yarından itibaren hem komisyonda, hem de Genel Kurul’da söz alan bütün CHP’liler, AKP ve MHP milletvekillerini ikna etmeye çalışacak. Teklifte yer alan 21 maddenin başkanlık rejimi olan hiçbir ülkede uygulanmadığı, AKP milletvekili Burhan Kuzu’nun kendi anayasa kitabında bile bu maddelere karşı çıktığı örneklerle anlatılacak. Fiziksel bir kavga ya da sözlü bir tartışmanın tarafı olmaktan kaçınılacak.

Baykal anlatacak

Teklifin komisyondan geçmesi durumunda ikinci aşamaya geçilecek. Genel Kurul’da, teklifin referanduma gitmesine kapı açan 330 oyu bulmaması için çalışılacak. Bunun için Genel Kurul’da öncelikle yapılan oylamaların Meclis İçtüzüğü’ne uygun olması sağlanacak. Teklif üzerine kapsamlı konuşmayı eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yapacak.

Teklifin Genel Kurul’da 330 oyu alması halinde CHP alanlara inecek. CHP, 81 il, 925 ilçe ve 50 bin mahalle ile köyde kapı kapı dolaşarak bir çalışma yürütecek. Çalışmalar özellikle AKP ve MHP seçmeninin yoğun olduğu bölgelerde yürütülecek. Alan çalışmalarında sivil toplum kuruluşlarından da destek alınacak. Vatandaşa, yeni sistemin neler getireceği kendi yaşamlarından örneklerle anlatılacak. Özellikle KHK ile işten atılan çalışanlar örnek gösterilerek, KHK’lerle nelerin yapılabileceği paylaşılacak. AKP, MHP ve HDP tabanı ile milletvekillerini ikna etmeyi hedefleyen CHP, gerginliğe taraf olmamak için söylemlerini dikkatli seçecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr