35. Olağan Kurultay’da 17 kişilik MYK üye sayısını düşürme konusunda yetki alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “A takımını” 12 genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreterle sınırlandırdı. Kuruldaki kadın ağırlığı 4 kişiyle Kılıçdaroğlu döneminin en yüksek seviyesine çıkarken, partinin yeni yüzü, parti sözcülüğüne getirilen Selin Sayek Böke oldu. PM’ye giren mevcut MYK üyelerinden yalnızca Sezgin Tanrıkulu kurula giremezken, Kılıçdaroğlu’nun, anahtar listesini delen 20 PM üyesinden hiçbirini MYK’ye almaması dikkat çekti. Yerel yönetimlerin başına eski Ordu Belediye Başkanı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Genel Sekreterliğe ise Kamil Okyay Sındır getirildi. Partinin dış politikası ise bundan böyle Öztürk Yılmaz’dan sorulacak. Ege ağırlıklı MYK’nin en önemli sorunu ise “tecrübesizlik”. Kılıçdaroğlu’nu bekleyen tehlike ise kendisine yönelik “koruma duvarının” kalkmış olması.

CHP'nin MYK üyeleri belli oldu

Denge mesajı

Kurultay öncesinde değişim ve yenilenme mesajları veren Kılıçdaroğlu, parti vitrininde önemli değişikliklere imza attı. Bu çerçevede 17 kişilik MYK’nin üye sayısı 12’si genel başkan yardımcısı, 1’i de genel sekreter olmak üzere 13 kişiye düşürüldü. PM’ye giremeyen eski Genel Sekreter Gürsel Tekin’in yerine yeni Genel Sekreter İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır oldu. Kılıçdaroğlu, bu hamlesiyle İzmir’de yaşanan parti içi çekişme konusunda da bir denge mesajı verdi. Sındır’ın Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ters düştüğü biliniyor. Geçen dönem Parti Sözcüsü olan Haluk Koç, idari ve mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olurken, yerine PM’ye en yüksek oyla seçilen İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke getirildi. Böke aynı zamanda partinin ekonomi politikalarından sorumlu olacak.

Yerele uzman isim

Daha önce yerel yönetimlerden sorumlu olan Veli Ağbaba, işçi sendikaları ve sivil toplum kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak MYK’de devam edecek. Ağbaba, “Genel Başkanımızın sürekli üzerinde durduğu bir konu, halkla ve sivil toplumla daha yakın ilişki kurmak. Bu konuda bugüne kadar yapılan çalışmalar için arkadaşlarımıza teşekkür edip, tüm çabamızı ortaya koyacağız” dedi.

İktidarın yolu

Ağbaba’nın yerine ise yerel yönetimler için eski Ordu Belediye Başkanı ve şimdiki Ordu Milletvekili Seyit Torun getirildi. Torun, “İnşallah her şey güzel olacak. Amacımız partimizi büyütmek, yerel yönetimlerde başarı hikâyelerini ortaya koymak. Türkiye’de iktidar olmanın en önemli yolu buradaki başarılardan geçiyor. Biz de bu anlamda katkı sunacağız ve CHP’yi iktidar yapmanın yolunu arayacağız” diye konuştu.

Aksünger listede

PM yarışında büyük başarı gösteren eski milletvekili Erdal Aksünger, bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Aksünger özellikle seçim dönemlerinde yaptığı teknik çalışmalarla dikkat çekmişti.

Dış politika Öztürk’e

IŞİD militanlarının rehin tuttuğu eski Musul Başkonsolosu, Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da yeni MYK’nin en önemli isimlerinden biri oldu. Yılmaz, yeni dönemde CHP’nin dış politikasını yönlendirecek.

Tanrıkulu sürprizi

MYK’deki sürprizlerden biri de insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun yeni kadroda yer almayışı oldu. Kılıçdaroğlu, Tanrıkulu’nun görevini, yanına “doğa” konusunu da ekleyerek İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’a verdi.

Kadın eli

CHP’nin sosyal politikalar konusunda gündeme getirdiği vaatler hem 7 Haziran, hem de 1 Kasım seçimlerinde dikkat çekmişti. 7 Haziran vaatlerinin önemli bir bölümü AKP’nin 1 Kasım vaadi olmuştu. Yeni dönemde bu alanı Bursa milletvekili Lale Karabıyık yönetecek. Karabıyık, “Sosyal politikalardan sorumlu olarak zaten 2011 yılından bu yana halkın sorunlarını gündeme getiriyor ve çözüm üretiyoruz. O kadar güzel çözümler ürettik ki diğer partiler de bunu kullanıyorlar” dedi.

Kalan isimler

Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’sinde iki kritik genel başkan yardımcılığını koruması dikkat çekti. Bunlardan birisi Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, diğeri de Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl. Her iki isim de görevlerini bu dönemde de sürdürecek.

Tecrübesizlik zorlayacak mı?

 Yeni MYK’nin ardından partide yapılan iki yorum var. Birincisi “tecrübesizlik”. Bireysel olarak başarılı geçmişleri olsa da yeni MYK üyelerinin ısınmaları için zaman gerekiyor. İkincisi önemli sorun ise Kılıçdaroğlu’nun çevresindeki koruma kalkanının kalkmış olması. Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Faik Öztrak ve Mehmet Bekaroğlu gibi isimlerin eksikliği Kılıçdaroğlu’nu zorlayabilir.

Boş kalan basına formül

Kamil Okyay Sındır, Selin Sayek Böke, Erdal Aksünger ve Zeynep Altıok gibi İzmir milletvekillerinin girmesiyle MYK’de Ege ağırlığı oluştu. Önceki MYK’de basından sorumlu olan Enis Berberoğlu’nun yeni PM’ye girememesinin ardından Kılıçdaroğlu’nun bu alanda kimi görevlendireceği merak konusu olmuştu. Ancak CHP lideri, bu alanı MYK dışında tutmayı tercih etti. Kılıçdaroğlu’nun bu birimi “danışmanlık” formülüyle yönetmesi bekleniyor.

Vekil olmayan MYK üyeleri

Kılıçdaroğlu’nun Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevi sırasında milletvekilliği teklif ettiği Çetin Osman Budak, yeni dönemde işveren sendikaları ve meslek birliklerinden sorumlu olacak. MYK’nin 4. kadın üyesi olan Yasemin Öney Cankurtaran da Erdal Aksünger ile birlikte MYK’nin vekil olmayan üyelerinden. Cankurtaran, tanıtım ve halkla ilişkilerden sorumlu olacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr