Başkanlık sistemini getiren anayasa değişikliği referandumuna 49 gün kala yurttaşların tercihleri de yaşavaş yavaş belirleniyor. Güngören’de ‘Hayır’ çalışması yürüten CHP’lilere yurttaşlar, tek adam sistemine karşı oldukları için “hayır” oyu vereceklerini söylerken, “evet vermeyi düşündüğünü söyleyenler ise biraz kafaları karışık olmasına rağmen, ülkenin daha iyi yönetilebileceğini düşündükleri için tercihinin bu yönde olacağını belirtiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve PM üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, İstanbul milletvekili Sibel Özdemir ve Güngören İlçe Başkanı Alaettin Aktay ile birlikte çok sayıda partili dün Güngören’de ‘Hayır’ çalışması yürüttü. CHP ilçe binası önünde toplanan çok sayıda partili ellerinde ‘Hayır’ı anlatan broşürler ve dövizlerle yoğun güvenlik önlemi altında Menderes Caddesi’ne yürüdü. Burada konuşan Cankurtaran, iktidarın son dönemde anketler yayımlayarak sandığa katılımı düşük tutmaya çalışacağını söyledi. Yurttaşlarda “Nasıl olsa evet çıkıyor” algısı yaratılmak istendiğin kaydeden Cankurtaran, “İnsanları bu tür açıklamalarla sandıktan uzak tutmaya çalışıyorlar. Ne pahasına olursa olsun sandığa gidilmeli. Bizler de halkın oylarını korumak için sandık başlarında olacağız” dedi.

Hayırcılar kararlı

Menderes Caddesi’nde bir ayakkabı dükkânına giren Cankurtaran, Özdemir ve Aktay esnafa hangi yönde oy vereceğini sordu. “Hayır oyu” vereceğini söyleyen ve daha CHP’lilerin “Peki neden” sorusunu beklemeden yanıt veren Hüseyin Bey,“ Hayır diyeceğim çünkü tek adam yönetimine karşıyım. Tek adamın olduğu yerde diktatörlük olur. Parlamenter sistemden yana olduğum için hayır oyu vereceğim” diyerek düşüncesini açıkladı. Hayır oyu vereceğini söyleyen Raşit Sayan isimli bir yurttaş ise, “Ülkenin geleceğinde 550 milletvekilinin söz sahibi olmasının, tek adamın kararından daha iyi olacağını düşündüğüm için oyum bu yönde olacak. 15 yıldır ülkeyi yönetirken istikrarsızlık yoktu da şimdi mi başladı. Parlamenter sistem güçlendirilmeli ve ülkenin geleceğine ortak yön verilmeli” diye konuştu.

‘Evet’ oyu vereceğini söyleyen Ahmet Batur isimli yurttaş ile CHP’lilerin yaptıkları diyalog da bir hayli ilginçti. AKP’li olmadığını ve eski Milli Selamet Partisi kökenli olduğunu anlatan Batur, “Bu Kenan Evren’in anayasasından daha mı tehlikeli. Ülke daha istikrarlı olacağı için evet diyeceğim” dedi. Bunun üzerin Cankurtaran, Batur’a “Yarın istemediğiniz bir adam başa geldiği zaman ülkeyi keyfine göre yönetse hoşunuza gider mi” diye sordu. Batur ise, “Yasada Meclis Reisi Cumhuru denetleyecek deniliyor. Böyle bir şey olsa anayasaya koyarlar mı” diye yanıt verdi. Cankurtaran’ın ilgili yasa değişikliğini okuması üzerine Batur, “Cumhurbaşkanı anayasaya bunu getiriyorsa o zaman benim de oyum hayır olur” diyerek uzaklaştı. Bir bankta oturan yaşlı bir kadın da hangi yönde oy vereceğinin sorulması üzerine, çocuklarının durumundan dolayı oyunu açıklamak istemediğini söyledi. Bölgede CHP’lilerin görüştüğü yurttaşlardan hayır diyecek olanlar gerekçelerini ortaya koyarak kararlı davranırken, evet oyu verecek olan yurttaşların kafasının karışık olduğu ve bir aidiyet duygusu ile oyunu kullanmayı tercih ettiği dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr