CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke MYK toplantısı sonrası açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaymakamlara verdiği 'gerekirse mevzuatlara uymayın' sözlerini eleştirdi. Böke, "Cumhurbaşkanı hukuk devletinin çiğnenmesi gerektiğini açık mikrofonlardan bütün dünyaya haykırdı.Kaymakamları hukuk dışına çıkın talimatı ile görevlendirilmiş olması çok endişe verici" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 35'inci Olağan Kurultay'ın ardından görevlendirilen yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ilk toplantısını gerçekleştirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke MYK sonrasında, yeni göreviyle ilk basın açıklamasını yaptı. Böke, "Biz özgürce konuşacağımız toplantılar yapacağız. Türkiye'de basın özgürlüğünü bu kadar sınırlandığı çok sevgili Can Dündar ve Erdem Gül'ün bugün ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle Türkiye'nin gündemine yeni bir ağırlık ile düştüğü bugünde, farklılıklarımızı konuşarak yapacağımız toplantıların ilkini yapıyor olmaktan heyecan duyuyorum" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kaymakamlarla yaptığı toplantıdaki konuşmasını eleştirerek şunları söyledi: "Hukuk devletini koruyacağına, anayasal olarak yemin etmiş olan sayın Cumhurbaşkanı hukuk devletinin çiğnenmesi gerektiğini açık mikrofonlardan bütün dünyaya haykırdı. Kaymakamları hukuk dışına çıkın talimatı ile görevlendirilmiş olması çok endişe verici. 'Kaymakamlara 'mevzuatlara uymayın' diyen yaklaşım, Türkiye'de hukuku ayaklar altına almaktadır. Bu kabul edilemez. Sayın Başbakana, İçişleri Bakanına sormak istiyorum; Cumhurbaşkanının mevzuatları hiçe sayın diyen bu talimatı ile ilgili görüşleri nedir?"

"SAYIN BAŞBAKAN, İÇİŞLERİ BAKANI ELİNİZİ KOLUNUZU BAĞLAYAN NEYDİ?"

Böke, "Bir kez daha içimizi yakan Diyarbakır Sur'da, Türkiye'de güvenliği sağlamak için çaba sarf eden çok değerli güvenlik görevlilerimizden 3'ünü şehit verdiğimiz haberi ile bugüne devam ediyoruz. Her gün içimiz yanıyor. Bu acı tablonun son bulması için MYK'da gündem değerlendirmesi yaptık" dedi. Terör konusunda Milli Eğitim eski Bakanı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in yaptığı açıklamalara değinen Böke, "Sayın Başbakan, İçişleri Bakanı elinizi kolunuzu bağlayan neydi?  Neden kentlerin silah deposuna dönülmesine müsaade edildi? Türkiye çözüm süreci adı altında bir ikinci yolla AKP sürecini de yaşadı. Şeffaf olmayan, toplumu dahil etmeyen. Bu ikinci yol da çöktü. CHP bir üçüncü yol öneriyor. Toplumsal barışı, siyasi zeminde inşa etme gerekliliğini anımsatıyor" diye konuştu.

CHP'DEN ÜÇÜNCÜ YOL ÖNERİSİ

Böke, "CHP bu üçüncü yol ile toplumsal uzlaşma komisyonunun Meclis'te kurulduğu, bu komisyonun barışı toplumsallaştıracak adımları barındıracak şekilde sivil toplum kuruluşlarından oluşan ortak akıl heyetleri ile çalışacağı bir yapının acilen kurulması gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu sorunda kamu düzeni sağlanmalı. Devlet, bunu hukuk içerisinde yapmalı" dedi.

"YOLSUZLUK ALGISINDA TOGA, ZAMBİYA, BENİN BİZDEN DAHA İYİ"

 Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Bugün yolsuzluk algısı endeksi yayınlandı. Türkiye Zambiya'dan, Toka'dan… çok daha kötü olduğu bir endeks ile karşı karşıya. Yani yolsuzluk algısında Toga, Zambiya, Benin bizden daha iyi. Hukuk devletinin olmadığı yerde işlerin temiz yapılmasını beklemek mümkün değil" dedi.

 "CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDE ÖNCELİĞİMİZ SAVAŞIN BİTİRİLMESİ MASANIN ETRAFINA KİMİN OTURACAĞI DEĞİL"

Cenevre görüşmelerine değinen Böke, "Önceliğimiz savaşın bitirilmesidir. Bu tartışmalarda masanın etrafına kimin oturacağı yaklaşımı üzerinden değil sorunun çözümü öncelik olmalı. Cenevre görüşmeleri Türkiye'nin sağlıksız Suriye politikasını değiştirmesi için bir fırsat olarak değerlendirmeli" dedi.

 "EKMEĞİN FİYATI ARTTI ZAM YOK' YAKLAŞIMLARLA UYUTULMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Ekmeğe yapılan zamma ilişkin Böke, "Hergün zorluklara uyandığımız bir dünya. En büyük zorluk o sofraya getireceğimiz ekmeğe dair duyduğumuz kaygının ağırlığıdır.  'Ekmeğin fiyatı arttı zam yok' yaklaşımlarla uyutulmamız mümkün değil. Ankara'da yüzde 33, İstanbul'da yüzde 25 arttı fiyatı. Gelirimiz artmadı" dedi.

"MB'NİN KAFASI BELKİ KARIŞIK DEĞİL AMA SİYASİ BASKI SEBEBİYLE BİZLERİN KAFASINI KARIŞTIRIYOR"

MB'nin enflasyon hedeflerinin anlaşılır olmadığını belirten Böke, "Türkiye orta gelir tuzağına saplandı. Burada patinaj atıyor. MB'nin kafası belki karışık değil ama siyasi baskı sebebiyle bizlerin kafasını karıştırarak idare edebileceğini düşünüyor. Merkez Bankası'nın (MB) belki kafası karışık değil ama siyasi baskı sebebiyle bizlerin kafasını karıştırarak idare edebileceğini düşünüyor. Merkez Bankası'nın bize sunduğu enflasyon hedefi yüzde 5. Sadece kriz yıllarında tutturulabilmiş. Hedefi olmayan bir MB olduğunu dün kendileri açıkladılar.  Hedefimiz yüzde 5 ama, 2016 yılı için hükümet programına enflasyon beklentisi yüzde 7 buçuk. MB'nin beklediği 2016 enflasyon rakamı da yüzde 8,2. Bir ekonomistim bu tablonun anlaşılmaz olduğunu anımsatmak istiyorum" diye konuştu.  

 "KIRMIZIDAN ZİYADE PEMBELEŞMİŞ GÖZÜKEN ÇİZGİLER KAFA KARIŞIKLIĞINA KATKIDA BULUNUYOR"

Cenevre görüşmelerine ilişkin hükümetin kırmızı çizgi dediği konuları değerlendirmesi istenen Böke şu ifadeleri kullandı:  "Kırmızı çizgiler ifade eden hükümetin, herhangi bir renkte çizgisinin olmadığını görmüş oluyoruz. Kırmızıdan ziyade pembeleşmiş gözüken çizgiler kafa karışıklığına katkıda bulunuyor. CHP'nin tavrı çok net. Bölgede savaşın sonlanması için her türlü adıma destek vereceğimizi baştan beri söylüyoruz.

 PYD'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİYORSA HÜKÜMET, BAŞKANINI ANKARA'YA DAVET ETMEK TERÖRE YATAKLIK ETMEK DEĞİL MİDİR?

Eğer PYD'yi terör örgütü olarak ilan ediyorsa bir hükümet, o örgütün başkanını Ankara'ya davet ederek muhatap almak teröre yataklık etmek değil midir? Bu soruya yanıt vermekle mükellef iktidardır. Masanın etrafına kimlerin oturduğu değil, savaşın sonlanması önemli. Türkmenlerin o masada olmasının da altını çiziyoruz."

"DEDİKODULARLA İLGİLİ KENDİMİZ BİR SORUŞTURMA KOMİSYONU KURDUK"

Böke, "CHP Atatürk ilklerine bağlı. CHP kendi içerisinde bu ilkelerle örtüşmediği iddia edilen her türlü sorunu kendi partisi içinde değerlendirir yetkili organlarında karara bağlar. Ortaya çıkmış olan savlarla, dedikodularla ilgili kendimiz bir soruşturma komisyonu kurduk. Gereken karar o organlardan çıkacaktır" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr