Resmi Gazete'de yayımlanan 677 sayılı yeni Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) göre, 'Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan' 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu kapatıldı.

Bu kapsamda kapatılmasına karar verilen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şubesi'nin de mühürlenmesi için saat 20.00'da güvenlik güçleri ile maliye müfettişleri Varlık Mahallesi 100. Yıl Caddesi üzerinde bulunan Avukat Münip Ermiş'e ait avukatlık bürosuna geldi. Derneğin adresinin avukatlık bürosuna çıkması nedeniyle, büroda bir dizi inceleme yapan ekipler, bazı dosya ve dijital verilere el koyarak avukatlık bürosunun mühürleneceğini belirtti.

AVUKATLIK BÜROSU İÇİNDE DERNEK

Aynı zamanda Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şubesi eski Başkanı da olan Ermiş, karara itiraz ederek avukatlık bürosunun kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Maliye müfettişleri ellerinde kapatılmasına ilişkin savcılıktan yazılarının olduğunu söylemesine rağmen duruma karşı çıkan Ermiş, Antalya Baro Başkanı Avukat Polat Balkan, ÇHD Antalya Şube Başkanı Avukat Deniz Yıldırım ve avukat arkadaşlarına haber verdi. Ermiş'in bürosuna gelen avukatlar, büro içerisinde kapısında bir A4 kağıda 'Çağdaş Hukukçular Derneği' yazılı bir odanın dernek faaliyetlerinde kullanıldığını ifade ederek o odanın mühürlenebileceğini, ancak Ermiş'e ait büronun tamamen mühürlenmesine karşı çıktıklarını, gerekirse bürodan çıkmayacaklarını ve üzerlerine mühürleme işlemlerinin yapılmasını söyledi.

Saat 20.00'da başlayan görüşmeler, mühürleme girişimleri ve itirazlar tam 7 saat sürdü. 03.00'da maliye müfettişleri inceleme işlemlerini tamamladıklarını, ancak mühürleme işlemi yapamadıkları ve engellendiklerini gerekçe göstererek güvenlik güçlerinden yardım istedi. Polis ekipleri de avukatları bürodan çıkaramayınca, konu tekrar ilgili savcıya döndü. Savcıyla yapılan görüşmede savcılık talimatıyla mühürleme işleminden vazgeçildiği ancak içerideki avukatların kimliklerinin tespit edilerek tutanak tutulması gerektiği söylendi.

Polis ekipleri gerekli kimlikleri tespit ederek 7 saatin sonunda büroyu mühürlemeden binadan ayrıldı.

BARO BAŞKANI TEPKİLİ

Antalya Baro Başkanı Avukat Polat Balkan, avukatlık bürosunun faaliyetlerinin tamamen durdurulacak şekilde kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, “Avukatlık ofisinin kapatılmasının bir savcılık makamını, bir mahkemeyi kapatmak hatta adliye kapılarına kilit vurmaktan farksızdır. Israrla vergi denetmenleri mühürleme konusunda kararlı olduklarını söylediler. Bizde buna boyun eğmedik ve buradan ayrılmayacağımızı isterlerse üzerimize mühürlemelerini söyledik" dedi.

Büronun hukuksuz arandığını belirten Avukat Münip Ermiş ise, “Ofisim arandı ve verilerime el kondu. Şahsıma ait bilgisayarıma el konuldu. ÇHD gerekçesiyle büromu aradılar. Hukuksuzluğa karşı durmamız gerekir. Devlet şiddetine karşı durmamız lazım. Büronun bir odasını dernek binası olarak gösterdik. İsteseler odayı mühürleyebilirlerdi. Burası benim tapulu yerim" diye konuştu.

İŞKENCEYE MARUZ KALDIK

ÇHD Antalya Şube Başkanı Deniz Yıldırım ise, “Burada sadece bir odada dernek faaliyeti olduğunu anlatmaya çalıştık. Savcıyla görüşüldü. Tutanak tutulsun denildi. Ancak sonra arama kararıyla yeniden gelindi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine buranın avukatlık bürosu olduğunu anlatmaya çalıştık. Burada gece boyunca psikolojik işkenceye maruz kaldık. 7 saattir buradayız" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr