İBB Meclisi’ne 13 Ekim 2015 tarihinde Ataşehir Küçükbakkalköy Mahallesi, Ahmet Yesevi Caddesi’nde konut alanı olan 3 araziye ilişkin bir talep geldi. Talepte arazi üzerinde yapılacak konutlar için maksimum 600 kişi olan sınırın 700 kişiye çıkarılması istendi. İmar artışı talebi içine de arazinin bir bölümünün yeşil alan yapılacağı belirtildi. İBB Ulaşım Müdürlüğü teklife bölgeye ilave inşaat getireceği gerekçesiyle olumsuz görüş bildirdi. AKP’li ve CHP’li Meclis üyeleri de oybirliğiyle teklif plan ilke ve kararlarına aykırı bularak reddedildi.

Kağıt toplayıcılarına atıf

Bunun üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Aynı bölgeye ilişkin aynı teklif çok küçük bir farklılıkla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlık, İBB’nin kararını görmezden gelerek teklif dosyasını kabul etti. Dosyada ilk olarak bölgede yıkık dökük binaların olduğu ve “çöplerden geri dönüşümlü atıkları toplayarak geçimini sağlayan grupların kaldığı” belirtildi. Boş alanların tamamına yakını çöp ve atıklar için depo alanı olarak kullanıldığına dikkat çekilen dosyada “alanda yaşayan nüfusun kamu alanlarını da özel mülk gibi değerlendirip yaşam alanları haline dönüştürdüğü görülmektedir” denildi. Dosyada alan “yaşanabilirlik ilkeleri açısıdan sağlıksız, güvenlik riski taşıyan, depremsellik açısından da riskli ve niteliksiz yapıların bulunduğu bir yaşam alanı olarak” nitelendirildi.

İnşaat alanı arttırıldı

Bu açıklamaların ardından teklif bölümü yer aldı. Bu bölümde bir arazi aile sağlık merkezi, park ve yol alanı ile bedelsiz terk edilmesi koşuluyla diğer arazilerin yol ve konut alanına alınması teklif edildi. Teklifte konut alanı için istenen imar artışının İBB Meclis gündemine gelen artışla aynı olması dikkat çekti. Bakanlık planı onayladı ve inşaat alanını 19 bin 788 metrekareden 24 bin 610’a çıkardı. 22 Ağustos’ta askıya çıkan plana 20 Eylül’e kadar itiraz edilebilecek. Plana itiraz eden CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ “Bakanlık İBB’den daha kötü bir plan değişikliğini yaptı. Sayın bakanın söylediği ile bu plan hiç uyuşmadı” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr