Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyetin Başbakanlıktaki görüşmesi sürerken, AKP'li Artvin Belediyesi'in Facebook hesabından, “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe'deki çalışmalarını hukuki süreç bitene kadar durdu” mesajı paylaşıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Konya konuşmasında bunu doğruladı. Ancak heyette yer alanlar tarafından Artvin'de merakla bekleyenlere, "Bakanlarla görüşmelerimiz sürüyor. Bizden haber bekleyin" mesajı iletildi.

Konya'daki toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, "Mahkeme süreci bitene kadar Cerattepe'de maden projesi durduruldu" dedi.

ARTVİNLİLER ZATEN KAZANMIŞTI

Şirkete Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ilk ÇED onayı, Rize İdare Mahkemesi tarafından 2014 sonunda iptal edilmişti. Proje yerinin hatalı olduğunu vurgulananan mahkeme kararında, “ya maden ya Artvin” tercihi yapılması gerektiğine dikkat çekilmişti. Buna karşın bakanlık, ÇED yönetmeliğini değiştiren 2009/7 sayılı genelgeyle Eti Bakır AŞ'ye ikinci kez onay verdi. Bu genelge, raporları iptal edilse bile şirketlerin yapacağı “ufak” değişikliklerle yeniden ÇED onayına başvurmalarının önünü açıyor.

2. ÇED onayına karşı açılan ve Rize İdare Mahkemesi'nde süren davada çok sayıda Artvinlinin avukatlığını yapan Arif Ali Cangı, ortada verilmiş bir iptal kararı olduğunu anımsatarak, “Bunu etkisiz hale getirmek ve aşmak amacıyla bakanlık yeni bir ÇED oluru verdi. Yurttaşlar da yeniden yargının yolunu tuttu. Şimdi 'Yargı sürecinin sonucunu bekleyeceğiz' demek, eskisini aşma amacı taşıyor. Asıl karar 2014'te verilendir. Açık ve nettir. İkinci davada da, önceki mahkeme kararının etkisiz hale getirilmemesi için çaba harcayacağız” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr