Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015'te yeniden 'ÇED Olumlu' kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı.

Mahkeme, bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe'deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.

'MADENCİLİK YAPILIRSA ARTVİN YAŞAM ALANI OLMAKTAN ÇIKAR'

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Türkiye'nin gözü ve kulağının bu davada olduğunu belirterek, "25 yıldır sürdürdüğümüz yaşamsal mücadelemizde biliyoruz ki hukuk daha önceki mahkeme kararlarında olduğu gibi doğru kararı verecektir. Daha önce iki kazanılmış mahkeme kararı var. Bu kararlar 'madencilik olmaz, yer seçimi yanlıştır' diyor. Burada madencilik yapılamaz çünkü yapılırsa Artvin yaşam alanı olmaktan çıkar. Artvin halkının kararı her şeyden daha net. Dileriz mahkeme bu doğrultuda bir karar verir. Artvin halkını ve Türkiye'deki bütün Artvinliler'i, doğaseverleri Rize İdare Mahkemesi'ndeki duruşmaya bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr