Azadiya Welat ve Yeni Özgür Politika gazetelerine bir makale yazan Bayık, devletin AKP şahsında, Kürtlerle demokratik birlik içinde bir Türkiye öngörmediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın‘faşist diktatörlük’ kurmak için ‘Türkiye’yi bölünmekten kurtarıyoruz’yalanını attığını öne sürdü.

ANF’nin aktardığına göre Bayık, Erdoğan’ın faşist güçleri yanına alarak amacına ulaşmayı hedeflediği söyledi ve şöyle yazdı: “Kürt halkı AKP’nin hegemonya peşinde koşmasını kabul etmediği için Erdoğan Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok saydı, önderliğe saldırdı ve faşist güçlerle ittifak yaptı. Türkiyeli tüm demokrasi güçleri, hatta kendine Kemalist diyen güçler de bunu görmeli. CHP de bu gerçeği görmeli.”

Kürtlerle birlikte yeni Türkiye kurulabilir

CHP ve ‘gerçekten demokrat ve samimi ulusalcılar’ın Kürtleri yok ederek yeni bir Türkiye yaratmanın mümkün olmadığını anlaması gerektiğini vurgulayan Bayık şöyle devam etti: “Bu politika Türk halkına da Türkiye’ye de hizmet etmiyor. Demokratik ulusçuluğa dönülmeli, yeni Türkiye demokratik temelde birlikte yaratılmalı. Demokratikleşme ve yerel demokrasi içinde Kürtlerle birlikte yeni Türkiye kurulabilir. Böylece Türkiye’nin birliği güçlenir, güçlü Türkiye gerçekleşir; Ortadoğu’yu demokratik karakteriyle etkiler.”

Kürtlerle demokratik yaşam düşünülmediği sürece Kürt düşmanlığı üzerinden hegemonya kurulacağını savunan Bayık, yaşananları ‘darbe mekaniği’ diye niteledi: “Nitekim şimdi bu darbeyi Tayyip Erdoğan yaptı. Türkiye halkları ve demokrasi güçleri Kürt halkıyla birlikte bu kısırdöngüye ve darbe mekaniğine son vermeli. Ancak Türkiye demokrasi güçlerinin ve Kürt halkının on yıllardır verdiği demokrasi mücadelesinin ortaya çıkardığı demokratik birikim ve güç bu defa AKP faşizmi ve ortaklarını yenilgiye uğratıp Türkiye’yi bu darbe mekaniğinden kurtaracaktır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr