Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Spitzer teleskobu, ilk kez Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin sıcaklık haritasını çıkardı. Lav akıntılarıyla ve magma gölleriyle kaplı bu ‘süper-dünyanın’ şiddetli atmosfer koşulları dikkat çekiyor. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden Brice Olivier Demory önderliğindeki araştırma ekibi, Dünya’dan 40 ışık yılı uzaktaki (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre) ’55 Cancri e’ adlı kayalık gezegenin atmosferiyle ilgili yeni bilgilere ulaştı. Dünya’nın 17 kat daha büyük olan gezegen ‘süper-dünya’ olarak sınıflandırılıyor.

Bir yıl sadece 18 saat

Dünya’dan yaklaşık 2 kat büyük olan ve kendi yıldızına çok yakın bir yörüngede seyreden gezegenin bir yılı sadece 18 saat. Gezegenin yıldıza bakan kısmı değişmiyor. Bu da ’55 Cancri e’nin bir yüzünün adeta pişmesine, diğer tarafının ise daha soğuk kalmasına yol açıyor. Spitzer teleskobu ile elde edilen verilere göre, gezegenin değişmeyen gündüz tarafında yüzey sıcaklığı 2426 derece. Gece tarafının sıcaklığı ise 1126 derece olarak tespit edildi.

Bilim insanları, 2018’de uzaya fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu ile ’55 Cancri e’nin doğası hakkında daha net bilgilere ulaşabileceklerini kaydediyor. Gezegen 30 Ağustos 2004 tarihinde keşfedilmiş, günümüze kadar birçok çalışmaya konu olmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr