Caz tutkunları bu yaz müziğe doyacak. İKSV’nin 24. kez düzenlediği İstanbul Caz Festivali önümüzdeki temmuz ayında birbirinden ünlü isimleri müzik severlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri daha önce de ülkemizde konserler vermiş yıldız bir isim: Dee Dee Bridgewater. Üç Grammy ödülü, yedi adaylığı, The Wiz müzikaliyle bir de Tony ödülü bulunan, Motown Records efsanesinin en önemli sanatçılarından Dee Dee Bridgewater, doğduğu şehir Memphis’in müzikal mirasına saygı duruşu niteliğindeki özel projesi ile festivalin konuklarından. Ülkemizde geniş bir hayran kitlesi bulunan Bridgewater, BB King, Al Green gibi blues ve soul ustalarının şarkılarını 18 Temmuz akşamı The Marmara Esma Sultan Yalısı’nın boğaza açılan benzersiz atmosferinde yeniden yorumlayacak.

Ödüllü isimler aynı sahnede

Ülkemizin en köklü caz topluluklarından TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün de sahibi, topluluğun şefi Kamil Özler, müzik kariyerinde bugüne kadar beş Grammy Ödülü’ne layık görülen usta kontrbasçı Christian McBride ile kendi gruplarıyla olduğu kadar yaratıcı işbirlikleriyle de tanınan ABD’li caz saksofoncusu Joshua Redman ve büyüleyici vokalist Kandace Springs ile aynı sahneyi paylaşacak. Belki de bir daha tekrarı olmayacak bu özel konser 11 Temmuz akşamı Zorlu PSM Ana Sahne’de izleyicilerle buluşacak.

Christian McBride festival kapsamında bir kez daha sahne alacak. Bu kez kendi kurduğu “New Jawn Quartet” ile izleyici karşısına çıkacak olan McBride 10 Temmuz akşamı Sultan Park Swissotel’de gerçekleşecek konserde sahneyi ilhamını Sade, Ella Fitzgerald, Lauryn Hill, Billie Holiday, Nina Simone ve Erykah Badu gibi divalardan alan; Blue Note’un yeni keşfi piyanist, büyüleyici vokaliyle Kandace Springs ile paylaşacak.

Caz tutkunlarının kaçırmayacağını tahmin ettiğimiz bir diğer konser de Blue Note ailesinin en değerli üyelerinden caz piyanisti Jacky Terrasson ile caz tarihinin gelmiş geçmiş en büyük trompetçilerinden biri sayılan Chet Baker tarafından keşfedilen Fransız caz trompetçisi Stephane Belmondo’nun 5 Tammuz’da Fransız Sarayı bahçesinde verecekleri konser olacak. Gecenin açılışını ise Kerem Görsev’in triosundan da tanıdığımız kontr- basçı Kağan Yıldız ve yerli caz sahnesinde birçok isimle projelere imza atan piyanist Can Çankaya, taptaze duo projeleriyle yapacak.

Ülkemizin ilk ‘Big Band’i

TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası 1982 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda temelleri atılan ülkemizin ilk Big Band oluşumu. Kurucuları arasında yer alan, unutulmaz şef Süheyl Denizci’nin ardından bayrağı 2011 yılına dek yine Türk cazının en önemli isimlerinden şef Neşet Ruacan devraldığı TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, şef Kamil Özler yönetiminde bu yıl 35. yılında. Türkiye’de cazın en eski kurumsal destekçisi olan TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, Big Band geleneğinin ülkemizdeki öncüsü ve bir nevi okulu olma vasfını koruyarak sürdürüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr