Çatışmaların Silahlandırılmasını Araştırma (Conflict Armament Research/ CAR) isimli kuruluş, Batı ile Körfez ülkelerinin Suriye hükümetiyle savaşan silahlı gruplara gönderdiği ama sonunda IŞİD’in eline geçen silah ve ev yapımı patlayıcı malzemelerini çoğunlukla Türkiye’den sağladığını iddia etti. Irak’ta Musul operasyonu sürerken IŞİD’in geride bıraktığı silahları araştıran ekibi yöneten James Bevan, BBC’ye konuştu.

“Geliştirilmiş silahlara ve ev yapımı patlayıcılara baktığımızda, büyük miktarlarda ediniyorlar ve bunları ilk olarak Türkiye pazarından alıyorlar” iddiasında bulunan Bevan, IŞİD’in tedarik kanallarının Türkiye’nin güneyine uzandığını söyledi. “Bölgedeki bazı büyük dağıtıcılarla bir dizi güçlü ilişkilere sahip oldukları açık” vurgusu yaptı.

Kimyasal fabrikasından

CAR’ın bazı durumlarda 3 bin ila 5 bin çuval kimyasala rastladığını aktarıp “Bunun için birilerinin gidip bir fabrikanın stoklarının yarısını satın alması gerekiyor” saptamasını yaptı. Mühimmat kutularının Doğu Avrupa’daki fabrikalara uzandığını, ama üreticilerin malzemeleri “yasal” olarak ABD ve Suudi Arabistan’a sattıkları açıklaması getirdiğini anlatan CAR yetkilisi, “Bunlar Türkiye üzerinden gönderilmiş” dedi. “IŞİD’in eline geçmeleri amaçlanmasa da çatışma bölgelerindeki devlet dışı aktörlere silah-mühimmat sağlarsanız, yanlış ellere düşme riski çok çok yüksek olur” uyarısı yaptı.

71 kimyasal saldırı

Londra’da merkezli araştırma kuruluşu IHS Markit de 2014’ten beri IŞİD’in en az 71 kez kimyasal silah kullandığını rapor etti. Buna göre IŞİD Suriye-Irak’ta en az 52 kez, sadece Musul’da en az 19 kez kimyasala başvurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr