Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

  - Barış için paylaşalım mesajını tüm insanlığa ulaştırmayı hedefliyoruz.

- Her fırsatta dile getirdiğimiz, Afrika'da enerjiye erişim konusu bu kongrenin önemli gündem maddelerinden biri olacaktır. Bu konuyu Mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz Dünya İnsani Zirvesi'nde de ele almıştık. Her şeyden önce milletimizin tarihinde sömürgecilik utancının olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyoruz.

- Ülkemizin Afrika'ya yaklaşımı çıkar kaygısı esasına dayanmıyor. Biz öncelikle orta ve Kuzey Afrika'yla tarihten gelen bağlarımızı yeniden canlandırmanın peşindeyiz.



- Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan bahsedebilmemiz mümkün değil. Dünyanın kuzeyi zenginlik içinde yaşarken, güneyi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşıyor. Çalışmalarımızı burası üzerinde yoğunlaştırdık.
- Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkedir. Türkiye dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezevrlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin bulunduğu bir bölgede yer alıyor. Çok önemli projelere öncülük ettik.
- Bu senenin sonunda çok kritik adımlar atacağız. Doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelmek için önemli bir adım atacağız.

- 2010 yılında Rusya ile Akkuyu projesinin gerçekleştirilmesine yönelik bir anlaşmayı imzaladık. Japonya ile de Sinop nükleer santrali projesi için bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü projeyi hayata geçirmenin arayışı içindeyiz. Bizim ciddi noktada enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz elektrik üretimimizin yüzde 10'unun buradan karşılanmasına yöneliktir.
- Güney, rüzgar ve hidro elektrik kaynaklarının payının yüzde 30'un üzerine çıkarılması için çalışmalar yürütüyoruz.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr