Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

Kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması, hem bu alanda daha hızlı sonuç alınması için düzenlemeler yaptık. Bir diğer önemli düzenlememiz, 15 Temmuz'da yaşadığımız terör girişiminden sonra, çok sayıda bu darbe girişimine iştirak edilenler gözaltına alındı, tutuklama kararları verildi, yargılamaları devam edecek.

33 BİN 838 HÜKÜMLÜ TAHLİYE EDİLDİ

1 Temmuz'dan daha önce hüküm giymiş, cezalarını çekmiş, tahliyelerine 1 yıl kalanlar şartlı olarak çıkarılıyordu. Burada iyi halleri devam edenler 1 yıl yerine, 2 yıl kala tahliyesine karar veren bir düzenleme yürürlüğe girdi. Dün akşam itibariyle 33 bin 838 hükümlü tahliye edildi.

ÇALIŞMA, SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Özellikle bu alanda 100 gün içerisinde ciddi reformlar yaptık. 50 işçi ve altında çalıştıran işyerleri ve az riskli işyerlerine yönelik uyarıları dikkate alarak yeniledik. Turkuaz kart, beyin göçünü geri getirmeye yönelik uygulamadır. Ülkemize katmadeğer sağlayacak bilim insanlarının ülkemize gelmesi için teşvik oluşturacak. Amaç burada Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etmek. Bir önemli uygulama istihdam alanında oldu. Fabrikalar işçi alırken, onların yetişmesi için bir mesai harcıyorlar, bunun yüküne de katlanmak istemiyorlar. Bunun önüne geçmek için program başlattık. Al çalıştır, hem iş öğrensin, bunun yükünü de devlet olarak parasını biz vereceğiz. Bu şekilde ilave 100 gün içerisinde 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan, şehitlerimizin yakınlarına, yaralılarımıza kanunen bu unvanın verilmesi ve bölücü terörde mücadelede bütün şehitlerimize aynı hakların sağlanması imkanını getirdik.

TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Geçmiş yıllarla mukayase ettiğimiz zaman bu yıl 3 milyon 700 bin küçük baş hayvanımız, 1 milyon 200 bin küçük baş mevcut. Hayvan varlığımız ihtiyacın üzerindedir. Kooparatiflerin, 640 milyon lira borç vardı, bunu 5 yıla yaymış olduk. Çiftçilerimizin, bankalara kooparatiflere olan borçlarını 1 yıl erteliyoruz. Gübre ve mazotta KDV kalkmıştı, buna ilave olarak gübrede yüzde 17 indirim sağlandı. Tarımla ilgili asıl düzenlemeleri önümüzdeki 3 ayda, 6 ayda daha iyi sonuçlarını göreceğiz. Tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Mevsin, coğrafi şartlar, bölgelere göre hangi ürünlerin, hangi havzalarda yetişeceğine bakanlık karar verecek.

"ÇÖZÜM, MÖZÜM YOK"

Terörle mücadele yeni bir anlayışla devam ediyor. Ülkenin yer yerinde can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Pazar günü Doğu ve Güneydoğu'yu kapsayan yeniden kalkınma projesini de devreye alacağız. Bunun detayları Diyarbakır'da açıklanacak.Bu hainlerin hendeklerle, çukurlarla verdiği zarar 10 milyon dolar civarında. Bu zararları 3 yıl içinde ortadan kaldıracağız. Bir yıl içinde bu insanların hepsine evlerini teslim edeceğiz. Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda kararlı. Çözüm mözüm yok. O fırsatı kaçırdılar. Çözüm artık milletle. Bu terör örgütlerinin Kürtler diye bir sorunu yok. Kürt vatandaşlarımızın PKK sorunu var. Kentlerde bunu kontrol altına altık şimdi güvenlik güçlerimiz kırsalda çalışıyor.

"JANDARMA SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI İÇ İŞLERİNE BAĞLANDI"

Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlığı İçişleri'ne bağlandı. Önceden jandarma hem silahlı kuvvetlerine hem İçişleri'ne bağlıydı, bu sıkıntı oluşturuyordu. Artık herkes patronunu, işini nasıl yapacağını biliyor.Operasyonlar sırasında 40 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bunu içecek hali yok, milleti zehirliyorlar, hatta Avrupa'dakileri zehirliyorlar. Avrupalılar ne zaman akıllanacak merak ediyorum, onlar onları zehirlemeye devam etsin. 77 milyon kök kenevir imha edildi. Bu uyuşturucu işine bulaşan 8 bini aşkın kişi gözaltına alındı. Bu uyuşturucunun değeri 4 milyar lira. Bu bir ayda yapılan operasyonların sonucu. 25 tane de çalınmış araç bulduk.

Mahallelerde bekçi sistemine geçiyoruz. Kalıcı korucu sistemini yaygınlaştırıyoruz. Terörden zarar gören vatandaşlarımıza da destek oluyoruz. Bunun yanında yasadışı göçe de izin vermedik. Biz sözlerimizin arkasındayız, AB'nin de sözlerinin arkasında olmasını bekliyoruz. Darbe gecesi bile Sahil Güvenlik 2 bin kişinin hayatını kurtardı. DAEŞ denen bela, dünyanın başına büyük bir bela oldu. DAEŞ'le mücadelede Türkiye zayıf kalıyor diyenlere cevabım var. 145 ülke vatandaşı 52 bin DAEŞ'li şüphelisine giriş yasağı koyduk. 3 bin 800 kişiyi sınırdışı ettik.

DEVLET TİYATROLARINDA TÜRK SANATÇILARIN ESERLERİ SERGİLENECEK

Turizme kötü başladık. Rusya ve ilişkilerimizde sıkıntılar vardsı bu konuda adımlar atıldı. Turizmde artış başladı. Kurban bayramı uzun olduğu için iç turizmde de ciddi canlanma oldu. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa dünyanın dengesi değişir. Bunun neye mal olacağını 15 Temmuz gecesi milletimiz yaşadı. Turizmde işler toparlanıyor. Sezonun en yüksek dönemindeyiz ve artış başladı. Hem dışarıdan gelişler, hem Ramazan ve Kurban Bayramları uzun olduğu için ciddi canlanma oldu. UNESCO'nun önemli bir toplantısı da İstanbul'da gerçekleşti. Tarihi ve kültürel miraslar anlamında Türkiye'nin listeye alınan eserleri 16'ya çıktı. Devlet tiyatroları önümüzdeki sezon tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATIYORUZ

Bütün öğrencilerimize Allah zihin açıklığı versin. Bu sene yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Sözleşmeli öğretmen 15 bin ilk etapta işbaşı yapacak. Baştan nereye gideceğini biliyor. Kurayla, gönülsüz gitmek yerine isteyerek, bilerek giderek heyecanla çalışmalarına başlayacaklar. Terör örgütünün baskısıyla ya da terör örgütüyle ilişkiye girmiş öğretmenleri görevden alıyoruz. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder noktaya gelmişler. 5 tane yeni üniversite kurduk. 498 tane engelli öğretmen ataması yapıldı. Bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. 7 bin 800 tane özel okul içinde var. Çıraklık eğitiminde yeni yönteme geçtik. Çıraklık eğtimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz.

56 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULŞUTU

56 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman varlığımız artmaya devam ediyor. 80 yeni tesis kuruldu. 163 tesisin temeli atıldı. Kıbrıs'la 3 yıllık yeni bir yardım programını başlattık. Kıbrıs'ın kalkınması için gereken katkıları yapmaya devam edeceğiz. Türkiye her zaman adada barıştan yana olmuştur ancak burada adil bir yönetim ve sağlam bir anlaşma bizim için vazgeçilmezdir.

ÇANAKKALE BOĞAZI'NA KÖPRÜ İÇİN SÜREÇ BAŞLADI

2 büyük eseri ilk 100 gün içinde hizmete kazandırdık. Birincisi Osmangazi köprüsü. Dünyanın en büyük köprüsü bu. Bugüne kadar günde ortalama 20 bin araç geçiyor. 1 milyonluk geçiş tamamlandı. İkinci büyük eser Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Bu iki projenin biten kısmı 21 milyar lira. Diğer bölümler bittiğinde bu rakam 50 milyarı aşıyor. 350 km yeni bölünmüş yol yapıldı bu süre içerisinde. Yeni başlayan projelerin tutarı 3 milyar lira 5 milyar liralık da ihale yapılıyor. Size bir müjde daha, dün Çanakkale Köprüsü için imzayı attım. Süreç başladı. 18 Mart 2017'de kazmayı vuracağız.

"TSK'NİN YAN İŞLERİNİ MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI YAPACAK"

Milli savunma bakanlığı bir anlamda yeniden doğdu. 15 Temmuz sonrası kapsamlı bir yenilenme süreci yaşadık.  Neden böyle bir şeye ihtiyaç oldu çünkü TSK'nın yan işlerini Milli Savunma Bakanlığı yapacak.

'ŞEHİR HASTANELERİ SİSTEMİ BAŞLIYOR'

1900 yeni yatak hizmete aldık. 467 yoğun bakım ünitesi, 270 yeni ambulans hizmet vermeye başladı. 11 bin yeni kadro ikdası yaptık. Şehir hastanelerinin inşaatları devam ediyor, yaklaşık 20 civarında. 10 tanesinin de hazırlıkları sürüyor. 2 tanesi bitti önümüzdeki aylarda hizmete girecek Yozgat ve Mersin'de. Yavaş yavaş hastane sisteminde, şehir hastaneleri sistemine geçmiş olacağız.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr