Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde önceki gün 2 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinde kaybolan muhtar Muhammet Angın’ın eşi Gülten Angın’ın cesedi dün bulundu. Angın’la beraber felakette yaşamını yitirenlerin sayısı 3’e çıktı. Bölgede bulunan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Karadeniz Sahil Yolu’nun yapımından sonra, yol kotunun kent merkezlerinden yüksek olduğunu, taşkın suyunun denize ulaşamamasından dolayı da taşkınlar oluştuğunu itiraf etti. Canikli, “Ana cadde ile birlikte ilçe merkezinin Karadeniz Sahil Yolu kotuna getirilmesi lazım. Bu en az 4-5 metre. Bunun için de ciddi dönüşüm gerekiyor. Belki de yarısının yıkılması gerekiyor. Kotunu kaldıramadığınız sürece buna benzer büyük afetlerle karşı karşıya kalabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar başladı ancak bu uzun zaman alacak bir proje” dedi.

Göle dönen ilçe

Beşikdüzü’nde önceki gün metrekareye 300 kilogram yağış düşmesinin ardından meydana gelen sel ve toprak kayması nedeniyle Ağaçlı Mahallesi’nde Fatih Oğuzhan, Dolanlı Mahallesi’nde Dürdane Dübüş yaşamını yitirirken Sadi Oğuzhan ise kayboldu. AFAD, jandarma ile vatandaşlar, kayıp Oğuzhan’ın bulunması için arama çalışmalarını sürdürüyor. Göle dönen Beşikdüzü ilçe merkezinde suyla dolan ve çamurla kaplanan alanlar iş makineleri ile temizleniyor, ulaşıma kapanan yollar açılıyor. Yöre sakinleri de ev ve iş yerlerini, zarar gören eşyalarını temizlemek, kurtarabilmek için çaba harcıyor.

Teleferiğe var altyapıya yok

Elektriği olmayan, su tesisatı da zarar gören ilçede ihtiyaç sahiplerine araçlarla su dağıtılıyor.Taşkın sonrası müdahale ve yardımların gecikmesinden dolayı halk özellikle belediye yetkililerine tepki gösteriyor. Belediyenin Beşikdağ Turizm ve Doğa Sporları Merkezi Projesi kapsamında teleferik için 50 milyon lira harcandığını söyleyen vatandaşlar, altyapıya önem verilmediğini belirterek tepki gösteriyor.

‘Mahvolduk’ diye ağladı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Yücel Yavuz ve yerel yetkililerle bölgede incelemelerde bulundu, zarar gören vatandaşlarla görüştü. Hasar tespit çalışmalarını izleyen Bakan Soylu’nun yanına gelen bir esnaf “Sayın Bakanım mahvolduk, tüm emeklerimiz heba oldu” diyerek ağladı. Soylu ise vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Soylu, büyük bir afet yaşandığını söyledi.

Karadeniz Sahil Yolu itirafı

İlçede dere ıslah çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını söyleyen Canikli, bunun daha büyük can kayıplarının önüne geçtiğini söyledi. Canikli, Karadeniz Sahil Yolu’nun yapımından sonra, yol kotunun kent merkezlerinden yüksek olduğunu, taşkın suyunun denize ulaşamamasından dolayı da taşkınlar oluştuğunu vurguladı.

Felaketler de arttı...

Karadeniz’in coğrafyasına uyumsuz olacağı nedeniyle yapımına karşı çıkılan Karadeniz Sahil Yolu ile dereleri kaplayan HES projeleri nedeniyle bölgedeki sel felaketlerinin sayısı da arttı.

BAKANLARIN SEL TRAFİĞİ

Beşikdüzü’nde sel suları çekilince temizlik çalışmaları başladı. Halk elektrik ve su olmadığını söyleyerek isyan etti. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Bakan Süleyman Soylu önce Beşikdüzü’nde sonra da Giresun’un Eynesil ilçesinde selin yol açtığı felaketi inceledi.

BAKANLARIN SEL TRAFİĞİ Beşikdüzü’nde sel suları çekilince temizlik
çalışmaları başladı. Halk elektrik ve su olmadığını söyleyerek isyan etti. Başbakan
Yardımcısı Nurettin Canikli ve Bakan Süleyman Soylu önce Beşikdüzü’nde sonra da
Giresun’un Eynesil ilçesinde selin yol açtığı felaketi inceledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr