Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), 'hak ihlali' kararının ardından tahliye edilen Can Dündar, evinde geçirdiği ilk günün ardından açıklamalarda bulundu.

Cezaevi önündeki tutuklu gazeteciler için başlatılan umut nöbeti için Can Dündar, "Türkiye'de gazeteci olmak böyle bir şey. Bir içerdesiniz bir dışarda nöbette. Öyle olacak. Diyarbakır'a da gideceğiz. Silivri'de de nöbette olacağız." dedi.

MİT TIR'ları haberlerinden dolayı tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül, AYM'nin kararı sonrası serbest kalmıştı. Evinde geçirdiği ilk günün ardından çalıştığı gazeteye gitmek için evinden çıkan Can Dündar, açıklamalarda bulunarak soruları cevaplandırdı. Özgürlüğü soluyoruz, ilk özgür sabahımız diyen Dündar, "Erdem ile söz vermiştik birbirimize, 8'de sayım oluyor (Silivri Cezaevi) sekizde uyandırırız birbirimizi diye. Ama uyanamadık hakikaten. İnsanın özgürlüğünü kaybedip tekrar bulması çok özel bir duygu. Kıymetini biliyor insan hem özgürlüğünün hem evinin eşinin dostunun ailesinin. Sevenlerimizle hasret giderdik. Şimdi gazetemize gidiyoruz. Mesleğe dönelim. Kaldığımız yerden devam edeceğiz nerede kalmıştık diyerek." diye konuştu.

Gazetecilerin içeride bulunan diğer gazeteciler için cezaevi önündeki umut nöbeti devam ediyor sizde gidecek misiniz? sorusuna Dündar, “Türkiye'de gazeteci olmak böyle bir şey. Bir içerdesiniz bir dışarda nöbette. Öyle olacak. Diyarbakır'a da gideceğiz. Silivri'de de nöbette olacağız. Ama asıl mücadeleyi tabii kalemimizle vereceğiz. Ama zannediyorum Anayasa Mahkemesi'nin kararı içerdeki bir çok arkadaşımız meslektaşımız için de umut olacaktır, ışık olacaktır, yol olacaktır." şeklinde konuştu.

Yurtdışı çıkış yasağı ile ilgili soruya da Can Dündar, "Normal bir prosedür zannediyorum. Ama ben Anayasa Mahkemesi kararının büyük oranda beraatin kapısını açacağını düşünüyorum. Onun için bundan sonra yasaklar bize çok zarar vermez. Mücadeleye devam." diye konuştu.
Can Dündar daha sonra Cumhuriyet gazetesine gitmek için aracına binerek ayrıldı.
Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar da, "3 ay sonunda eşimi kapıda uğurlayabildim. Özgürlüğüne kavuşması çok çok güzel bir şey. Vallahi çok heyecanlıyım, ne diyeceğimi de bilemiyorum sizlere. İnşallah bütün gazeteciler özgür kalır, evlerinden gazetelerine uğurlanırlar. Gazetecilik için güzel bir gün başlasın inşallah. Çok teşekkür ediyoruz, sağ olun." ifadelerini kullandı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr