Off-shore hesaplarla yolsuzluk yapanları gözler önüne seren Panama Belgeleri, İzlanda’nın ardından Britanya’yı da sarsıyor. Başbakan David Cameron’ın merhum babası Ian Cameron’ın onlarca yıl hiç vergi ödemediği off-shore şirketinin ortaya çıkması, kapitalizmin kurucu ülkesine bile ağır geldi. Muhafazakar Parti lideri Cameron pazartesiden beri yaptığı beşinci açıklamada nihayet off-shore’dan kişisel kazanç elde ettiğini itiraf etti. Ancak itirafın çok geç gelmesi ve kazancını çok küçük göstermesi, muhaliflerinin öfkesini biledi. Cameron’ın İzlanda Başbakanı gibi istifa etmesine yönelik çağrılar çığ gibi.

Yalan üzerine yalan

Önceki gece ITV News’da soruları yanıtlayan Cameron, babasının Blairmore Yatırım isimli off-shore şirketinde eşiyle birlikte Nisan 1997’de 13 bin sterline aldıkları 5 bin hisseyi, başbakan olmadan kısa süre önce, Ocak 2010’da 31 bin 500 sterline sattıklarını söyledi. “Gelir vergisi ödediğini, ama sermaye kazanç vergisi ödemediğini” anlatan Cameron “saklayacak bir şeyi olmadığını” savundu. “Babamla ve kurduğu işle ilgili yaptıklarından gurur duyuyorum. Babama çamur atılmasına katlanamıyorum” dedi. Oysa Blairmore’un 30 yıl vergi ödemediği, Cameron başbakan olduktan sonra vergi cenneti Virgin Adaları’ndan İrlanda’ya taşındığı ortaya çıkmıştı.

Pazartesi “ailenin yatırım fonunda parası olmadığı” sorusuna “Bu özel bir mesele” yanıtını veren, ardından “Hissem, offshore şirketim, fonlarım, hesaplarım yok. Bunun durumla ilgili çok açık bir tanımlama olduğunu düşünüyorum” demecini veren, çarşamba günü “Başbakan, eşi ve çocukları offshore yatırımdan yararlanmıyor. Başbakanın hisseleri yok” yazılı açıklamasını yayımlatan Cameron’un artık gelecek hafta vergi beyannamesini açıklamak zorunda kalacağı belirtiliyor. Ticaret Bakanı Nick Boles bile “Bugünkü bilgilerle geriye bakıldığında keşke başbakan pazartesi günü iddialar ilk ortaya atıldığında hissesi olduğunu söylemiş olsaydı” dedi.

Çocukların sosyalist olsun

Cameron’un off-shore skandalına iktidardaki Muhafazakar Parti’den bile tepkiler yükselirken, muhalefetteki İşçi Partisi başbakanın istifasını ve bağımsız soruşturma açılmasını istiyor. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, başbakanın daha önce bu tür fonlara yatırım yapanları “ahlaken yanlış bir iş” yapmakla suçladığını hatırlattı. Watson, Cameron’un babasının eylemleri nedeniyle suçlanamayacağını söyleyip ekledi: “Fakat ikiyüzlülükle suçlanabilir. Halkına mali durumuyla ilgili bilgileri tümüyle açıklamamıştır” dedi.

Twitter kullanıcıları da #CurseDavidCameron etiketi altında bedduaya başladı: “Bu doğru bir şey değil, dediğin günleri hatırlıyor musun? Ben hatırlıyorum”, “İnşallah bisküvilerin kırılır, çayını açık getirirler ve sütün bozuk çıkar”, “İnşallah çocukların sosyalist olur ve tüm paralarını sığınmacılara bağışlar”, “İnşallah çayına süt katamazsın, ayrıca İşçi Partisi lideri Corbyn’in giyimini eleştirmeyi kes”.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr