Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, meslekten çıkarılan 5 hâkim ve savcıyı, itiraz üzerine görevlerine iade etti. FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle 11 Ağustos 2016’da gözaltına alınarak tutuklanan ve ihraç edilen Hâkim Ümmügülsüm Eker’in “sosyal çevre araştırması” sonucu görevine iade edildiği belirtildi.

ByLock kullandıkları gerekçesiyle ihraç edilen ancak önceki gün göreve iade edilen bir hâkim ve iki savcının, bu programı kullanmadıkları, ADSL internet hattı üzerinden başka kişilerin ByLock’a giriş yaptığı tespit edildi.

HSYK Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çeşitli kararlarla 5 bine yakın hâkim ve savcıyı FETÖ üyeliği iddiasıyla ihraç etti. 29 Mart’ta toplanan HSYK Genel Kurulu, meslekten çıkarma kararlarına karşı “yeniden inceleme” talebinde bulunan 4 hâkim ile 3 cumhuriyet savcısının itirazını görüştü. Dosyasındaki bilgi ve belgeler ile tüm delilleri yeniden inceleyen HSYK, Hâkim Serkan Özgüngör, Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi Atilla Han, Cumhuriyet Savcısı Oğuzhan Sarıhan, Hâkim Ümmügülsüm Eker ve Cumhuriyet Savcısı Ümit Kayrak hakkında verilen meslekten çıkarma kararlarının kaldırılarak görevlerine iadesine hükmetti. HSYK Genel Kurulu, Hâkim Ramazan Saluk ve Cumhuriyet Savcısı Orhan Arslan’ın yeniden inceleme taleplerinin ise reddine karar verdi.

ByLock’u kullanmadım

Kararda, Hâkim Atilla Han’ın kullandığı ADSL hattıyla ByLock isimli şifreli programa girildiğini, ancak bunun aynı apartmanda oturan doktor tarafından ADSL hattının şifresinin kırılması yoluyla ByLock programının kurulu olduğu telefonla sisteme giriş yapıldığı kaydedildi. Hâkim Han, savunmasında “Ben hiçbir zaman ByLock kullanmadım. Wifi şifremi herhangi bir kimse ile paylaşmadım” dedi. ByLock kullandığı gerekçesiyle ihraç edilen savcı Oğuzhan Sarıhan’ın da ADSL şifresini birlikte görev yaptığı bazı arkadaşlarıyla paylaştığı, arkadaşı Hâkim H.Ş’nin bu yolla ByLock kullandığı anlatıldı. Savcı Ümit Kayrak’ın ADSL internet hattını ise kamiser T.C’nin kullandığı, söz konusu ByLock kullanımının Kayrak’a ait olmadığı ifade edildi.

7 ay sonra aklandı

ay sonra aklandı FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla 11 Ağustos’ta gözaltına alınan ve tutuklanan, 21 Ağustos’ta da ihraç edilen Ordu Hâkimi Ümmügülsüm Eker, itirazını cezaevinden yaptı.

HSYK, 29 Mart 2017’de göreve iade ederken, “Sosyal çevre araştırması ve soruşturma dosyalarındaki bilgi ve belgeler ile toplanan tüm delillerin incelenmesi sonucunda” adı geçenin yeniden inceleme talebinin kabul edildiğini bildirdi. Hâkim Serkan Özgüngör de sosyal çevre araştırması temiz çıkınca görevine iade edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr