İlk etapta 5 ilde 5 bin aileyle uygulamaya geçirilecek olan “büyükanne projesinde” verilecek desteğin yarısını devlet, diğer yarısını da sanayi-ticaret odaları ile işçi ve işveren sendikaları karşılayacak. Hükümetin referandum öncesinde uygulamaya geçirmek istediği projede devletin vereceği desteğin kaynağının işçilerin işsiz kaldıklarında yararlandıkları işsizlik sigortası fonu olması bekleniyor. Çok azı işsiz kalan işçiler için harcanılan fonda şu anda 103.2 milyar lira bulunuyor.

Torununa bakan büyükannelere destek verilmesini öngören “büyükanne projesi” mart ayında başlayacak. Hükümet ilk önce anneler için çocukları 6 yaşına gelen kadar yarım gün çalışma modeli getirmişti. Proje ile annenin maaşı da yarı oranında düşecekti. Ancak bu model işverenler tarafından benimsenmedi. Hükümet, işverenlerin de önerisi üzerine “büyükanne projesini” uygulamaya geçirme kararı aldı. Projeye göre çocuklara büyükanneleri bakacak. Anne de tam gün olarak çalışmaya devam edecek. Torununa bakan büyükanneye destek verilecek. Destek aylık 421 lira olarak belirlendi.

Projenin zamanla 1 milyon aileye ulaşması hedefleniyor. Aralarında TOBB, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Hak-İş’in de bulunduğu meslek örgütleri ile işçi ve işveren sendikaları projeye destek verecek. Büyükanneye verilecek desteğin yarısını devlet yarısını da ticaret ve sanayi odaları ile işçi-işveren sendikaları karşılayacak.

Projede büyükanneye verilecek desteğin yarısını karşılayacak devletin kaynağı nereden bulacağı merak konusuydu. Kaynağın işsizlik sigortası fonu olacağına dikkat çekildi. İşçilerin işsiz kaldıklarında yararlandıkları fonda 103.2 milyar lira bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr