16. yüzyıl sonu 17. yüzyıl başında Bursa’da yapılan, simli bir ipek kadife çatma dokuma, Londra’da bir müzayedede 1.1 milyon sterline (5 milyon liraya) satılarak rekor kırdı.

Atina’nın ünlü Benaki Müzesi’nin kurucusu, 1930’larda Mısır - İskenderiye’de yaşayan Argine Benaki Salvago’nun koleksiyonundaki bu sırmalı kumaşı, Sotheby’s Müzayede kuruluşu 1 - 2 milyon liralık tahmini değerle satışa çıkarmıştı.

Sotheby’s’in yılda yalnızca bir kez düzenlediği İslam Dünyası Sanatı Müzayedesi’nde, bu sırmalı parçada “çintemani” ve kaplan çizgi bezemeler ile “uğur taşı” simgeleri bulunuyor.

Uzmanlar benzer bezemelerin Çin’de ve Budist sanatında görüldüğünü, ancak Osmanlı saray sanatçılarının, bunları 15. yüzyılda süsleme sanatının bir parçası haline getirdiklerini belirtiyorlar.

En yüksek fiyata tablo

Ayrıca Mehmet Şakir Paşa’nın kızı, Halikarnas Balıkçısı - Cevat Şakir Kabaağaçlı ile gravür sanatçısı Aliye Berger’in kız kardeşleri, ressam Nejat Devrim ile tiyatro sanatçısı Şirin Devrim’in anneleri Fahrünnisa Zeyd’in 2x6m boyutundaki “Göğe Doğru” adlı resmi de müzayedede en yüksek fiyata 4 milyon liraya satılan tablo oldu.

Sotheby’s Müzayede kuruluşunun satışa çıkardığı sırmalı parçada (solda), çintemani ve kaplan çizgi bezemelerle uğur taşı simgeleri yer alıyor. Londra’daki müzayedede Fahrünnisa Zeyd’in resmi ‘Göğe Doğru’ (üstte) ise 4 milyon lirayla birinci oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr