Şırnak kent merkezinde 14 Mart’ta ilan edilen operasyonlar 3 Haziran’da tamanlandı ancak sokağa çıkma yasağı hâlâ kaldırılmadı. Operasyonların ardından geriye büyük bir yıkım kaldı. Kentten yansıyan fotoğraflarda Cumhuriyet Mahallesi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bir tane bile sağlam ev kalmadığı, binlerce evin yıkıldığı ve yandığı görüldü. Yaşanabilecek tek bir evin kalmadığı Cumhuriyet Mahallesinden geriye enkaz kaldı.

Fotoğrafta yer alan alanın Şırnak Cumhuriyet Meydanı olduğunu doğrulayan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “öndeki büyük bina, öğretmen eviydi. Yakılmış tahrip edilmiş. Onun karşısındaki mavi bina Azer İş Merkezi. Yanında çok katlı binalar vardı fotoğrafa göre artık yok. Zırhlı araç ve iş makinelerinin görüldüğü, ortada görülen ağaçlıklı alan, park ve çay bahçesiydi. Burası Şırnak Cumhuriyet Meydanı” dedi.

Yüzde 70’i yıkıldı

Cumhuriyet’e konuşan DBP’li Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan kentteki yıkım oranının yüzde 70 olduğunu söyledi. “Şırnak’ın nüfusu 65 bin. Şu an itibarıyla 40-45 bin insan evsiz kaldı. Şırnak’ın 12 mahallesinin 9’u yıkıldı. Cumhuriyet, İsmetpaşa, Dicle, Yeni mahallede yıkım büyük. Bahçelievler, Gazipaşa ve Yeşilyurt, Aydınlıkevler ve Atatürk mahallerinde de kısmen yıkım var” dedi. Kadırhan “Şehri olmayan bir belediye başkanıyım” dedi. Kadırhan “Talan da var. Mesela sanayide bir park yapmıştık, açamamıştık ama kurulumu tamamlanmıştı. Orada ne var ne yoksa JÖH, PÖH ve korucular söküp götürmüşler. Geriye hiç bir şey kalmamış” diye konuştu.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr