CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, partisinin Manisa'daki il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. İl Başkanı Halil Tokul, İl Kadın Kolları Başkanı Zühre Karabulut ve partililer toplantıya katıldı.

Dokunulmazlık tartışmalarına dikkati çeken Özel, "Dokunulmazlık tartışması başka bir mecraya çekilmeye çalışılıyor. Türkiye gibi dokunulmazlık bir tek İsrail'de var. Anayasa'nın 83'üncü maddesi böyle bir dokunulmazlık söz konusu değil. Dokunulmazlıktan kasıt kürsü dokunulmazlığı olmalıdır. Suç işleme özgürlüğünüz yoktur. Biz dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini söyledik ama bunu sadece birkaç dokunulmazlık dosyasına indirgediler. CHP'nin çağrıları sonucunda, iktidar partisi, 'peki tüm dokunulmazlıkları kaldıracağız' dedi. Biz bundan memnuniyet duyduk. Ama AKP'nin grubumuza iletilen önerisi adeta ipe un sermektir. AKP'nin söylediği dokunulmazlık dosyalarını mevcut 83'üncü madde dahilinde bir kereye mahsus olarak yollayayım, daha sonra bu dokunulmazlık devam etsin. Bu samimiyetten uzak bir yaklaşımdır. Eğer iktidar partisi bu ülkede demokrasiyi genişletmek istiyorsa anayasanın 83'üncü maddesini tamamen değiştirmektir. Bu madde şunu söylüyor, kürsü dokunulmazlığını tarif ediyor. Bu korunmalı. Ancak 83'üncü maddesinin 2'inci fıkrası bugünkü dokunulmazlığı tarif ediyor. Ne suç işlersen işle, geçmişte hangi suçu işlemiş olursan ol, milletvekiliysen yargılayamazlar ceza veremezler. Bu Türkiye suç işleme özgürlüğü ve işlenmiş olan suçlardan dolayı ceza görmekten kaçmak için bir zırha dönüşüyor" diye konuştu.

"ANAYASANIN 83'ÜNCÜ MADDESİ DEĞİŞMELİ"

Kendisinin de fezlekesinin olduğunu belirten Özel, dokunulmazlıklarla ilgili kaygılarının olmadığını dile getirdi. Sadece kürsü dokunulmazlığının kalmasını vurgulayan Özel, "Bizim dokunulmazlıklarla ilgili hiçbir kaygımız yok. CHP'nin fezlekelerinde neler var. Güneş battıktan sonra mitinge devam etmek, gösteri yürüyüşü yapmak, izinsiz çelenk koymak ve çok sayıda Cumhurbaşkanına hakaretten dosyamız var. Ama annemizin çocuğumuzun yüzüne bakamayacağımız bir dosyamız yok. Oysa AKP'nin dosyalarında kalpazanlık, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet, rüşvete aracılık etmek, Atatürk'e hakaret etmek var. Bugünkü hırsızlar sorgulanacak ama dünkü hırsızlar, yarınki hırsızlar sorgulanmayacak. Bu vatandaşın aklıyla alay etmektir. CHP olarak Anayasa'ya geçici madde olarak işlem yapmak yerine Anayasa'nın 83'üncü maddesini tam olarak değiştirmektir. Geçmişteki, bugün ve yarınki tüm dosyalarla ilgili bunu yapmalıyız" dedi.

BİNALİ YILDIRIM GÖNDERMESİ

CHP'li Özgür Özel, bakanlarla ilgili dosyaların da işleme alınması gerektiğini belirterek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konuda çekimser olduğunu kaydetti. Özel, "Davutoğlu'nun bu konuda bir sıkıntısı var. Alternatifi olarak tutulan, ne zaman başbakanlık yapmak istese ona sopa olarak gösterilen, Cumhurbaşkanının 'B' planı Binali Yıldırım bir bakan ve dokunulmazlık dosyası var. Ama Davutoğlu buna ilişmekten korkuyor. Çünkü saray, buna izin vermiyor. Başbakanın cesareti varsa; 'geçmişteki 4 bakan ve bugünkü bakanlarından Binali Yıldırım ve diğer bakanların dosyalarını milletvekilleri ile birlikte yüce divana derhal yollayacağız' desin. Ama Başbakan, Binali Yıldırım'ın dosyasını yollayacak iradeye sahip mi onu hep birlikte görmemiz lazım" diye konuştu.

DERBİ MAÇININ İPTALİNE TEPKİ

Dokunulmazlık açıklamasının ardından terör olaylarına değinen Özgür Özel, terör sorununu çözmek için CHP'nin destek olmaya hazır olduğunu söyledi. Özgür Özel, "Bu olaylar hep; 'Şam'da Emevi Cami'nde namaz kılacağız' diyenlerin ülkeyi getirdiği noktadır. Bunlar Şam'a Cuma namazı kılmaya gidecekti, Ali Sami Yen Stadına maç izlemeye gidemez hale geldik. Şam'da namaz kılacak kadar iddialı olanların Türkiye'de derbi maçını oynatamaz hale geldiğini görüyoruz. Ve soruyoruz: Devlet hem hizmet eder hem de bu hizmetleri için vatandaştan görevlerini yapmasını ister. Vatandaş görevini yapıyor. İstihbarat Almanlarda, interneti kapatıyor Amerika üzerinden bağlanıyoruz. Ya bu nasıl iş. Devletten devletliğini bil. İstihbaratta Alman'a, haberlerde İngiliz'e, internette Amerika'ya muhtaç ediyorsun. Askere gidilecek mi bizim çocukları çağırıyorsun, vergiyi benden alıyorsun" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr