Bülent Kayabaş 1945 Eskişehir doğumlu. Profesyonelliğe 1961 yılında Eskişehir Belediye Tiyatrosu’nda adım attı. Biyografisini sordukları zaman, “1961-2000 yılları arasında sayısını unuttuğum tiyatro oyunları, sayısını unuttuğum filmler, sayısını unuttuğum roller, sayısını unuttuğum televizyon dizileri, sayısını unuttuğum televizyon şovları, bir iki tane sahne şovu yaptım” diye yanıt veriyordu. Mesleğe üç-dört dakikalık rollerle başladı ve kendi tabiriyle “her çeşit rolü oynadı”. 1972’de “Malkoçoğlu - Kurtbey” filmiyle girdiği sinemada ilginç bazı kompozisyonların yanı sıra “seks filmleri” furyasının da aranan başrol oyuncularından biri oldu.

Çok yönlü aktör

38 yıllık dostu Ali Poyrazoğlu’yla birlikte rol aldığı “Çılgınlar Kulübü” gibi oyunlar başta olmak üzere uzun süre sahnelerde de boy gösteren Bülent Kayabaş özel televizyonların yaygınlaşmasıyla birlikte küçük ekranın da sevilen simaları arasına girdi. En çok emek verdiği sinemada “Acele Koca Aranıyor” (1975), “Bereketli Topraklar Üzerinde” (1979), “Zübük” (1980), “Faize Hücum” (1982), “Arkadaşım Şeytan” (1988), “Filler ve Çimen” (2000), “Pardon” (2005) ve “Bir Baba Hindu” (2016) gibi filmlerde irili ufaklı roller canlandıran Kayabaş daha çok komedi ağırlıklı rollerde hatırlansa da çok yönlü bir oyuncuydu. Son yıllarda özellikle “Winnie the Pooh” adlı çizgi seride Tiger ve Winnie karakterlerini seslendirmedeki başarısı onun bu çok yönlülüğünün yansımalarındandı. 1974’te rol aldığı ve sonundaki ölüm sahnesiyle kültleştiği “Karateci Kız” filmiyle “ölmek bilmeyen adam” olarak dünya çapında bir üne de kavuşmuştu Kayabaş. Ne yazık ki ölüm erken sayılabilecek bir yaşta çaldı kapısını ve uzun süredir kolorektal kanser tedavisi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliğine yenik düştü usta oyuncu. Bir dönem Türk sinemasının bir başka önemli yıldızı Nur Sürer ile evli kalan, 2007’de Turgutreis’te hayatını birleştirdiği Selma Kepekli’yle evliliğini sürdüren Bülent Kayabaş için yarın 10.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda tören düzenlenecek. Kayabaş, Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedilecek.

NE DEDİLER?

Ali Poyrazoğlu: Dün bir sabah programına katılan Poyrazoğlu, konuşmakta güçlük çekerek şunları ifade etti: “Şerefli, dürüst, çalışkan, kendine ve topluma saygılı, aydın, aydınlık, doğru düzgün bir adamdı.”

İbrahim Tatlıses: “Oyunculuğuyla insanımızın kalbinde yer eden Bülent Abi’mizi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Yeşilçam’ın zor ve bir o kadar emek isteyen kıymetli zamanlarında kendisiyle filmler çektik. ‘Sevdalandım’ filmimizin Yakışıklı Rıza’sı, insanlığı ve abiliği ile her zaman kalbimde kalacak...”

Filiz Akın: “Onunla ‘Karateci Kız’ filminin finalinde unutulmaz bir sahnemiz var. Ama bugün onu kaybetmenin acısıyla... Allah rahmet eylesin... derken içim sızlıyor...”

Mehmet Ali Erbil: “Canım ağabeyim nur içinde yat.”

Derya Baykal: “En güzel anılarımızda hep olacaksın Bülent’cim...” Nilgün Belgün: “Ah ah canım Bülent’im çok üzgünüm çok. Tiyatro sahnesinde yaşadığımız o güzel anılarımızla birlikte gittin bizi bırakıp. En sevdiğin arkadaşının Tarık’ın yanına gittin.”

Selçuk Yöntem: “Sevgili dostum, değerli aktör, her toplumun aranılan, sevilen insanını kaybettik. Üzüntümü anlatamam. Bülent Kayabaş nur içinde yat.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr