Onur Air’in bu sabah 07.30’da İstanbul’dan İzmir’e gitmek için Atatürk Havalimanı’ndan kalkan ilk uçuşunda kokpitte Kaptan Rabia İzgili ve yardımcısı Jale Yabacı vardı. İki kadın pilota Eğitim Kontrol Kabin Amiri Evrim Kırmızı, kabin amiri Beril As ve kabin memurları Ayşe Gündüz, Ayşe Özgür ve Mediha Kılıç eşlik etti.

Hava Harp Okulu’ndan 1999 yılında beraber mezun olduktan sonra Rabia İzgili F-4, Jale Yabacı ise CASA uçaklarında uçmaya başladı. Şu anda toplam 6 bin 200 uçuş saati deneyime sahip Rabia İzgili Üsteğmen rütbesiyle 2007 yılında, 3 bin 200 saat deneyime sahip Jale Yabacı ise Yüzbaşı rütbesiyle 2013 yılında Hava Kuvvetleri’nden ayrıldı. Yıllar sonra Onur Air’de tekrar bir araya gelen iki eski dost, Onur Air’in farkındalık uçuşunda bu sabah aynı kokpitteydi. Daha önce de birkaç kez tamamı kadınlardan oluşan ekiplerle uçtuklarını söyleyen Onur Air pilotları; “Dünya Havacı Kadınlar Haftası ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü farkındalık haftası nedeniyle böyle bir uçuş yapmalarının aylar öncesinden planlandığını söyleyerek “Birer anne olarak çalışan tüm kadınların sorumluluk ve fedakârlık duygularıyla birlikte hareket ettiklerini bizzat biliyoruz” dediler.
 
Ekibin anonslarından sonra yolcuların da alkışlayarak destek verdiği tüm ekibi kadınlardan oluşan uçuşlar gün içerisinde 4 sefer olarak planlandı.
 
Kadınlar havacılık sektörü için çok önemli
Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun da bu yıl 25. yaşını kutlayan Onur Air’in bin 500 çalışanıyla büyük bir aile olduğunu ve bu aile içerisinde birçok sektöre göre kadınların önemli ağırlığının bulunduğunu söyledi. Teoman Tosun; “Dünya Havacı Kadınlar Haftası ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dikkat çekmek için gerçekleştirilen bu uçuşlar, kadına verilen önemin gerek sektörümüzde gerek ise ülkemizde çok uzun yıllardır hak ettiği yeri bulduğuna olan inancımızın göstergesidir” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr