İstanbul - Tekirdağ sınırına kurulması planlanan termik santrala Silivri ve Çerkezköy ilçe belediye başkanları da tepkili. İlçe belediye başkanları hem acele kamulaştırma kararına dava açtı hem de santralın işlendiği imar planlarına itiraz ederek yargı sürecini başlattı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Hükümet kararını yeniden gözden geçirmeli” derken; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Temiz havamız da suyumuz da kaybolacak” ifadelerini kullandı.

Tarım arazilerinin yok olmasını istemiyoruz

“Birinci derece tarım alanı olan bölgemiz ile ilgili çıkan bu karar, Trakya adına büyük bir şanssızlıktır” diyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar şöyle konuştu:

“Ülkemizin enerji, enerji çeşitliğine, enerjide bağımlılıktan kurtulmaya ihtiyacı var. Ama dünyada çok fazla enerji çeşidi var. Ülkemiz güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’mizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralla, tarım alanımızın enerjisini sağlıyoruz. Belediye olarak hem güneş, hem rüzgâr enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. Trakya Su Havzası’nın en önemli yerinde bulunuyoruz. Buradaki su havzası Lüleburgaz’a kadar bir çanak şeklinde. Burası bizim her şeyimiz. Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olan Trakya’da bu toprakları korumak boynumuzun borcu olmalıdır.”

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise santralın ilçeye “ciddi zararlar” vereceğini belirterek “Alan yerleşim bölgesine 7, okullar bölgesine 2,5 km. sınırında” dedi. Çerkezköy’ün havasının zaten “kirli” olduğunu vurgulayan Akay, ilçenin üç yanının fabrikalarla çevrili olduğuna dikkat çekti. Akay, santral alanındaki belediye mülkiyetinde bulunan arazilere de acele kamulaştırma kararı çıktığını ve bu karara da dava açtıklarını belirtti. “İlçemizde temiz hava olan tek yer burası” ifadesini kullanan Akay şöyle konuştu:

“Tek temiz hava alanımız da kaybolacak. Ayrıca çıkaracakları kömürü yeraltı sularını kullanarak yıkayacaklar. Bu da suyumuzun kirlenmesi demek. Temiz suyumuz da gidecek. Termik santral alanında yaşamayı kim ister? Bu şehrin geleceğini yok edersiniz. İnsanlar burada yaşamaktan vazgeçecek. 2015 yılının Ocak ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu alana gölet yapılması için talimat vermişti. Gölet yağışları tutacak, bizi selden koruyacaktı. Bu alan şimdi termik santral alanı oldu. Gölet de gitti.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr