Geçen 23 Nisan’da, Cumhuriyet’in ilk sayfasında yer alan ‘Halkla el ele’ manşetiyle kullandığı Atatürk’ün 1929’da Pendik’te çocuklarla çekilen fotoğrafının altından duygusal bir anı çıktı. Fotoğrafta, üzerinde otantik işlemeli giysi ve kafasında siyah bant olan küçük kızın Tanır olduğunu gördükten sonra gazetemizle iletişime geçen, Tanır’ın yakın dostu tiyatro eleştirmeni ve tiyatro sanatçısı Gülşen Karakadıoğlu, o fotoğrafın hikâyesini anlattı. Fotoğrafın Pendik’te çekildiğini belirten Karakadıoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü karşılamak üzere bulunanlar arasında babası ve ailesiyle birlikte bir kız çocuğu da vardı. Şiir okumaya başladığında küçük bir kaza yaşanır. Öyle heyecanlanmıştır ki! Ama Gazi Mustafa Kemal onu çok sever, kucaklayıp havaya kaldırır. Zaten ne olduysa o sırada olur!” diye konuştu.

Macide valizini hazırlıyor

Atatürk’ün küçük Macide’yi çok sevdiğini belirten Karakadıoğlu hikâyenin devamını, “Macide’nin kulağına eğilerek usulca, ‘Benim kızım olur musun?’ diye sorar. Macide başını eğerek yanıtlar. Eve döndüklerinde hemen kendisine okul çantasından küçük bir valiz hazırlar, bir pijama ve diş fırçasını içine koyar. Valizini eline alıp salona çıkar, babasına ‘Hazırım” der. İşin neredeyse ciddileşmekte olduğunu anlayan babası ‘Beni bırakıyor musun yani?’ deyince ağlayarak koşup babasına sarılır ve babasının kızı olarak kalmaya karar verir” sözleriyle anlattı. Karakadıoğlu, Tanır ile olan dostluğundan dolayı gurur duyduğunu belirterek “Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının, o güzel insanların, ilgi gösterdikleri ve çağdaş aydınlık bir geleceğe doğru yön verdikleri çocuklar Macide Tanır gibi yetenekli, yetkin, örnek sanatçılar, bilim insanları, meslek sahipleri oldular. Macide Tanır mükemmele ulaşan oyunculuğuyla olduğu gibi ülkenin demokratik yaşamı konusunda da yürekli bir aydın olarak örnekti bizlere” dedi. Tanır ile yakın dostluklarından bahseden Karakadıoğlu, Tanır’ın hastalığı süresince birçok kez Ankara’dan İstanbul’a ziyaretine geldiğini söyleyerek, “Onu sonsuzca özlüyorum, kuşkusuz tiyatromuzun eksiğidir” ifadeleriyle özlemini dile getirdi.

50 başrol, 65 ödül

Cumhuriyet tarihinin yetiştirdiği en önemli kadın tiyatro sanatçılarından Macide Tanır 1922’de doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro ve Opera Bölümünü’nden sınıf atlayarak 3 yılda mezun olan Tanır yüksek lisans sonrası 1943 yılında Devlet Tiyatroları’na katıldı. 1985 yılına kadar sahnelerde kaldı. Sanat yaşamı boyunca sayısı 50’yi aşan dünya tiyatro edebiyatının seçkin eserlerinin başrollerini oynadı. TV seyircileri ise, kendisini, Şehnaz Tango dizisinde Şehnaz’ın annesi olarak tanıdı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı aldı. “Tiyatronun Cadısı” isimli bir anı kitabına imza attı. Sanat hayatında 65 ödüle layık görülen 2013 yılında, 91 yaşında, hayatını kaybettiğinde tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr