Alman dergisi Stern'in haberine göre, Almanya'nın Köln şehrinde bulunan 'Urban Burgery' isimli bir fast food restoranının menüsünde 'Erdoğan-Burger' isimli bir hamburger bulunuyor. Jörg Tieman tarafından işletilen restoranda satılan 'Erdoğan-Burger'in içine, Alman komedyen Jan Böhmermann'ın Alman ZDF kanalında okuduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında hakaret içeren şiire atıfta bulunularak 'çok fazla keçi peyniri' koyuluyor. 'Özellikle sosyal medya üzerinden aldığı sayısız tehdit yüzünden restoranını kapatmak zorunda kaldığını' ifade eden işletmeci Jörg Tieman, 'Erdoğan-Burger'i sattığı restoranını kısa süre sonra yeniden açmış.

"Erdoğan'ın kolunun Köln'e kadar uzanmış olması inanılmaz"

Menüsünde 'Erdoğan-Burger'i bulundurmanın bu kadar tepkiye yol açacağını hiç tahmin etmediğini belirten Jörg Tieman, 'Facebook üzerinden aldığı tepkilerin inanılmaz olduğunu' söylüyor. Aldıkları tepkilerin neredeye hepsinin olumsuz olduğunu söyleyen restoran sahibi, yorumların çokça 'hakaret, aşağılama ve nefret söylemi' içerdiğini ifade ediyor. Bu olumsuz yorumların zaman içinde tehdit boyutuna ulaştığını belirten Jörg Tieman, yanında çalışan Türkiye kökenli 3 çalışanın, ailelerine Türkiye'ye seyahat yasağı getirilebileceği korkusuyla istifa ettiğini söylüyor. Tieman, "Erdoğan'ın kolunun buraya, Köln'e kadar uzanmış olması inanılmaz" diyor.

'Erdoğan-Burger'den sonra 'Böhmermann-Kurabiyesi'

Facebook üzerinden aldığı tehditlerde 'asılmak veya yakılmakla bile tehdit edildiğini' söyleyen restoran sahibi, bu tehditlerin altına yapılan yorumlarda kendisinin en iyi nasıl infaz edilebileceğinin tartışıldığını ifade ediyor. Aldıkları tehditler üzerine polise şikayette bulunduklarını ve restorandaki güvenlik önlemlerini arttırdıklarını belirten Tieman, en sonunda restoranını kapatmak zorunda kalmış.

Restoranını kısa süre sonra yeniden açan Tieman, "'Erdoğan-Burger' de tabii ki bir hiciv. Biz 'Erdoğan-Burger'i basın ve ifade özgürlüğünün bir ifadesi olarak görüyoruz. Hiciv yapma hakkı için yapılan mücadelede hiciv kullanmaktan daha iyi ne olabilir?" diyor. Menülerindeki 'Erdoğan-Burger'in sembolik olduğuna dikkat çeken Tieman, yakın zamanda 'Böhmermann Kurabiyesi" satmayı da planladıklarını ifade ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr