Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, son çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile savunma mesleğine ve savunmanın kapsamına kısıtlamalar getirilmesine olanak sağladığı gerekçesiyle avukat olarak kayıtlı bulunduğu Yozgat Barosu’ndan sicilinin silinmesi istendi.

Avukat İsmail Sami Çakmak, Yozgat Barosu Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, ilan edilen olağanüstü halden sonra çıkarılan KHK’lerin; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya, ceza yasasına, ceza muhakemeleri ile ilgili yasaya, Anayasa Mahkemesi kararlarına, avukatlar yasası ve avukatlık haklarına ilişkin uluslararası mevzuata, Havana kuralları ile Avrupa Konseyi’nin avukatlık mesleği ile ilgili tavsiye kararına uymadığını dile getirdi.

667 ve 668 sayılı KHK’lerde savunma hak ve kavramını yok edici nitelikte hükümler bulunduğunu ifade eden Çakmak, başvuru dilekçesinde bu hükümlere ilişkin şu örnekleri verdi: “Avukat müvekkil görüşmelerine gardiyan-nöbetçi veya görüş yerindeki herhangi bir hazır olan müdahale edebilecektir. Avukatın bürosu savcı tarafından; kolluk tarafından basılıp aranabilecek, bilgisayar kayıtlarına, dosyalarına, her türlü evrakına el konulabilecek, savcı olmaksızın dahi avukatın bürosu aranabilecektir. Avukat, avukatlığını yapmaktan men edilebilecektir. Avukata savcılıkta, mahkemede dosya inceletilmeyebilecektir.”

Savunma mesleğine ve savunmanın kapsamına getirilen bu ve benzeri kısıtlamaların gerçekleştirilmesinde bir avukatın rol almasının düşünülemeyeceğinin altını çizen dilekçesinde İsmail Sami Çakmak, şu istemde bulundu: “Avukatlık bir kamu hizmetidir. Avukatlığın en temel ilkelerinden biri ve olmazsa olmazı, avukatlık onurunu düzen ve gelenekleri ile itibarını korumak, mesleğin amaç ve gereklerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamaktır. Baronuz levhasında baro sicili 3558 kayıtlı olan avukat Bekir Bozdağ’ın aynı zamanda yürütmenin bir yetkilisi olarak katkı verdiği ve gerçekleştirdiği söz konusu eylemleri; avukatlık meslek kuralları ile, avukatlık nitelikleri ile bağdaşmayan türden, meslek suçu oluşturan türden eylemlerdir.

Belirttiğim ve resen göz önüne alınacak nedenlerle baro levhanıza kayıtlı avukat Bekir Bozdağ’ın baronuz levhasından silinmesini diler ve isterim.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr