Atatürk Havaalanı’na 3 teröristin yaptığı saldırıyla 45 kişi yaşamını yitirirken, 28 Haziran’dan bu yana Türkiye bombacıları, azmettirenleri ve neden bu saldırının önlenemediğini öğrenemedi. Bir teröristin kimliği ise hâlâ bilinmiyor. Saldırının planlayıcısı olduğu iddia edilen Ahmet Çatayev’in BM Güvenlik Konseyi kararına göre 130 militanı var ve Sultanahmet saldırısı sırasında da tutuklandığı iddia edilmişti.

Bugüne kadar İçişleri Bakanı kamuoyuna bilgi vermedi; sadece Meclis’i bilgilendirdi, ancak milletvekillerinin sorularını yanıtlamadan ve itirazlara karşılık vermeden Meclis’ten ayrıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da konuyla ilgili konuşmaktan kaçındı. Haberlere göre iki bombacı Dağıstanlı Vadim Osmanov ve Rus pasaportu taşıyan Rakim Bulgarov; ancak üçüncüye dair bilgi verilmedi.,

Brüksel Havaalanı’na yapılan saldırının ardından İçişleri, Adalet bakanları istifalarını sunmuş, kabul edilmemiş ama Ulaştırma Bakanı muhalefet tarafından ortaya çıkarılan belgeler ışığında koltuğuna veda etmişti.

Yanıtlanmayan sorular:

* Üçüncü saldırganın kimliği ne?

* Daha önce kaç defa Türkiye’ye giriş çıkış yaptılar?

* Sınırda güvenlik önlemleri artırılmasına rağmen Türkiye’ye nasıl girdiler?

* IŞİD’in İstanbul hücresi ne zamandan beri biliniyor? Ne yapıldı?

* Sultahahmet saldırısının azmettiricileri ile havaalanı saldırısının emrini verenler aynı isimler mi?

5 açıklama

1. 28-29 Haziran gece (Binali Yıldırım)- Terör eyleminin DAEŞ örgütünce gerçekleştiğini işaret etmektedir. Havaalanında bir güvenlik zafiyeti yok.

2. 30 Haziran (Efkan Ala) - Bir taksiyle gelmişler. Bir terörist, dış hatlara gitmek isterken polis tarafından durdulmuş. Polis yaralanmış ardından otoparka inerek kendisini patlatmıştır. Diğerleri de ters istikametlere koşmuşlar ve birisi polis tarafından vurulmuş, kendisini patlatmış, diğeri de kendisini patlatmıştır. Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler ve bulgular DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği yönünde tahminleri güçlendirmektedir. Sonuçlar berrak bir hale gelince açıklanacaktır.

3. 3 Temmuz (Binali Yıldırım)- Saldırıyı yapanlar, onlara aracılık edenler, azmettirenler belirlenmiş durumda. Zaman ilerdelidikçe detaylar ortaya çıkacak. Doğru, farklı ülke vatandaşı olanlar var. Bütün ihtimaller değerlendiriliyor.

4. 4 Temmuz (Binali Yıldırım)- İstanbul’daki saldırı yeni bir model. Hem canlı bomba, hem de fedai saldırı. Canlı bomba normal şartlarda, elinde Kaleşnikof, el bombası olmasa giremez. Metro, havalimanının önüne özel harekâtçı arkadaşlarımızı koyduk. Allah göstermesin herhangi bir şeyle karşılaşıldığında ilk cevabı onlar verecek.

5. 5 Temmuz (Tayyip Erdoğan) - Tutuklamalarla birlikte geleceğe yönelik birçok ipuçları yakalanabilir. Bu ipuçları ile birlikte de bu işin üzerine gidilecektir. Olay tabii ki tamamen DAİŞ çerçevesi içerisinde metotları ile yürüyen bir süreç. Konu sıkı bir takipte.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr