Diyarbakır Sur’da sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 90. gününü geride bıraktı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Halkımız ‘Bu saldırıya, ölüme izin vermeyeceğiz’ deyip çarşamba saat 16.00’da Sur’a doğru yürümelidir” dedi. DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ise “Bu abluka kalkarsa barikatlar da hendekler de kalkacak” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Kâmuran Yüksek, HDP Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Dicle Fırat Kültür Merkezi’ndeki çözüm nöbetine katıldı. Ortak basın açıklamasında konuşan Demirtaş, Sur’da mahsur kalan sivillerin durumuna dikkat çekerek “Çatışmalar durmalı, bir sivilin dahi ölümüne rıza gösteremeyiz. Diyarbakır, il ve ilçe herkes ayakta olmalıdır. Halkımıza şu çağrıyı yapıyoruz. Çarşamba saat 16.00’da Sur’a doğru yürümelidir. ‘Bu saldırıya, ölüme izin vermeyeceğiz’ deyip yürümeli. Abluka kaldırılana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Demirtaş, “Bugün sokağa çıkma yasağı kalksa yarın çatışma ve barikatlar olmayacak” diye konuştu. Tek güvenlik gücünün ve sivilin yaşamını yitirmesini istemediklerini söyleyen Demirtaş, “100 metre ilerimizde saldırılar devam ediyor. Biz bu gidişata asla rıza göstermedik. Diyarbakır halkı da, halkımız da rıza göstermedi. Katliamlar tarihi kırılmalara neden oluyor. Biz de buna razı değiliz. Buna halk rıza göstermiyor. Biz bunu durdurmak istiyoruz. Sur’da çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Orada çocuklar, bebekler var. Orada direnen gençler, direnişçiler de var” ifadelerini kullandı.

‘Sur, Cizre olmasın’

DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ise “Sur’da da, Cizre gibi bunlar da katledilmek isteniyor. İnsanlarımız bu katliama dur demek için direniyor. Demokratlara, kadınlara gençlere herkese çağrımızdır; Sur’da katliama izin vermeyelim. Abluka kalkar, çatışmalar durursa o zaman bu çatışmalar da sonlanacak. Bu abluka kalkarsa barikatlar da hendekler de kalkacak.

Devlet güçleri ve özel birlikleri buna izin vermeyeceğiz diyor. Biz de bu abluka ve kuşatma kalkıncaya kadar geri adım atmayacağız. Kuşatma kalkana kadar direnişimiz sürecek. Bu abluka ve kuşatmayı kaldırın bir insan dahi ölmesin” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr