Eliasson,Rusya ile ABD arasında Suriye’de çözüm konusundaki görüşmelerin kesilmesini değerlendirirken ‘‘Bu Rusya ile ABD arasında büyük bir güvensizliğin olduğunun işareti. Ancak biz çabalarımıza devam etmeliyiz. BM bu çabalara devam edecek, teslim olmayacağız’’ dedi.

Jan Eliasson Suriye’deki bugünkü görüldüğü haliyle durumla hiç bir yere ulaşılamayacağını, aksine politik çözüm sürecinin daha fazla yer tutması gerektiğini belirterek ‘‘Bütün bu beş yıllık süreçte, bir taraf kazanacağını düşündü, ardından bir başka taraf durumu dengeledi. Açıkçası bu yürümedi. Basit olarak askeri zafer seçeneği yok. Politik çözüm bulmak zorundayız.

'DÜNYA KAMUOYUNUN GENEL BİR SEFERBERLİĞİ GEREKİYOR'

‘‘Bu öylesine bir kriz ki, 9 Eylül’den sonra umut ettiğimiz ateşkes, insani yardımların ve görüşmelerin başlaması noktasına gelmek için Avrupa Birliği’nin, dünyanın dört bir yanındaki insanların, dünya kamuoyunun genel bir seferberliği gerekiyor.

‘‘Büyük bir başarısızlığa uğradık. Ancak görüşmelerdeki bu kesintiye geçici gibi bakmalıyız. Rusya ile ABD anlaşamadığı müddetçe BM Güvenlik Konseyinde birlik sağlayamayız.’’ diye konuştu.
Birleşmiş Milletlerin barış çabalarının başarısızlığa uğramasının, üç değişik sahada anlaşmaya varılamamasına bağlayan Eliasson ‘‘Bu sahalardan biri Rusya ve ABD arasındaki anlaşma, diğeri en başta Suudi Arabistan, Türkiye ve İran olmak üzere bölgesel güçler arasındaki anlaşma, bir diğeri de hükümet ve muhalefet arasındaki anlaşma. Bu üç sahadan her hangi birinde güvensizlik olduğu müddetçe savaşın devam edeceği gibi görünüyor. Bu da Suriye için, bütün bölge ve dünya için büyük bir felaket’’ dedi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr