15 Temmuz’un ardından uluslararası örgütlerden Türkiye’ye uyarılar devam ederken Diyarbakır Belediyesi, Eşbaşkanlarının tutuklanmasıyla uyarıların dozu da arttı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın terörle ilgili iddialarla gözaltına alınmasından “çok endişeli” olduklarını belirterek “Türk yetkililerine, olağanüstü hal durumunda dahi, adil yargılama için temel prensipler olan, ‘meşruiyet, orantılılık ve zaruriyet’ ile ‘kanunlara uygun işleyiş ve masumiyet karinesine’ saygı duyulması gerektiğini anımsatıyoruz. Hükümete insan haklarına tam saygı ve yargının idaresinde mümkün olan en fazla şeffaflığı sağlamaya çağırıyoruz”

Sözcü Shamdasani’nin yazılı olarak duyurulan uyarı listesinde Türkiye’nin yanı sıra Irak ve Kenya da yer aldı. BM İnsan Hakları Komiseri’nin Sözcüsü, Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasını, Doğu ve Güneydoğu’da bir süredir devam eden ve demokratik yollarla seçilmiş temsilcilerin tutuklanmasının son parçası olduğuna işaret etti. Düzinelerce kişinin devlet dairelerinden uzaklaştırıldığı ve gözaltına alındığı da sözcünün ifadelerinde yer aldı. Shamdasani, diğer endişelerini de şöyle sıraladı:

“Biz olağanüstü hal döneminde alınan tedbirlerden etkilenen kamu görevlilerini de kapsayan diğer profosyonel gruplarla ilgili de kaygılıyız. Erişim izni olmamasına karşın, BM İnsan Hakları ofisi uzaktan da durumu izlemeye devam ediyor ve güncel gelişmeleri paylaşacağız” denildi.

Ankara, BM İnsan Hakları Komiserliğinin Türkiye’yi ziyaretine, Doğu ve Güneydoğu’da başlayan operasyonlardan bu yana izin vermiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr