Birleşmiş Milletler (BM), Suriye hükümeti ve çatışmanın diğer taraflarına, sivilleri korumaları ve Halep’teki evlerini terk ettiği söylenen on binlerce kişiye yardımın güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamaları çağrısı yaptı.



Birleşmiş Milletler’in internet sitesinde bugün yapılan yazılı açıklamaya göre, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O`Brien, “Suriye’nin kuzeyindeki ağır çatışmalar ile Suriye hükümeti ve ortak güçlerinin hava operasyonları sebebiyle 30 bin kişinin evlerini terk ettiği haberlerinden endişe duyduğunu” belirtti.

“Bu kişilerin yaklaşık yüzde 80’inin kadın ve çocuk olduğu tahmin ediliyor” diye vurgulayan O’Brien, “sivil ölümleri ve yaralanmalar, aynı zamanda iki hastane dahil sivillerin olduğu yapılara saldırılar olduğu bilgisini aldıklarını” ifade etti.

TÜRKİYE SINIRINDAKİ MÜLTECİ KAMPLARI DOLDU

BM yetkilisi O’Brien, sığınmacıların bir bölümünün Türkiye sınırına yakın kamplarda aile ve akrabalarıyla kalabildiği, ancak sınır bölgesindeki bu kampların “şimdiden kapasitesini doldurduğu” uyarısı yaptı.

O’Brien, bu sebeple acilen sığınma, gıda ve temel yardımların yapılması gerektiğini ifade etti. “Hükümet ve diğer tarafların uluslararası insan hakları ve hukuk kuralları çerçevesinde Suriye’deki tüm sivilleri koruması gerektiğini” vurgulayan O’Brien, taraflara sivillere ve güvenli alanlarına yönelik her türlü eylemi durdurmaları çağrısı yaptı.

Açıklamaya göre, BM ve insani yardım örgütleri Kilis`teki Öncüpınar sınır kapısının Suriye tarafındaki Bab El Selam sınırından gelenler için kamplarda hazırlıklarını hızlandırdı. Açıklamada, gıda yardımının yanında, mobil klinikler, sağlık tesisleri ile su ve temizlik gibi temel hizmetler için stok yapıldığı bildirildi. BM, aynı zamanda çocuklara kutu içinde eğitim setleri dağıtacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr