Suriye'deki savaşı sona erdirmeyi öngören barış görüşmelerinin ikinci günü Cenevre'de sona ererken, Suriye Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, olası ortak bir zemin bulmak amacıyla Suriye devleti ve muhalefet tarafından sunulan ihtimallerin "analiz"i için çalışacağını söyledi.

De Mistura açıklamayı muhalifleri temsil eden Yüksek Müzakereler Komitesi (HNC) ile görüştükten hemen sonra yaptı. BM elçisi, görüşmelerde geçiş sürecine ilişkin bazı fikirlerin değiştiğini, daha derin ele almak üzere geliştirildiğini söyledi. De Mistura, ülkedeki politik geçiş sürecinin "tüm meselelerin anası" olduğunu belirtti.

De Mistura, Pazartesi günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın temsilcileri ile yaptığı görüşme hakkında ise bilgi vermedi.

Suriye'nin baş müzakerecisi Beşar el Caferi ise, çözüm önerilerini sıraladıklarını belirtmişti.

'RUSYA'NIN ÇEKİLMESİ SURİYE'NİN TUTUMUNU OLUMLU ETKİLEYECEK'

Öte yandan muhalefet temsilcileri, Suriye devleti tarafından tutuklanan kişiler hakkında acil eylem planı talebinde bulundu. HNC sözcüsü Basma Kodmani, tutukluların müzakere sonuçları beklenmeden salıverilmesi gerektiğini söyledi.

Barış görüşmeleri yarın Suriye devleti temsilcileri ile yapılan ikinci tur oturum ile devam edecek.

De Mistura, Rusya'nın Suriye'den "çekilme" kararının, Suriye devletinin barış görüşmelerindeki olumlu tutumunu destekleyeceğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr