BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş başkent Abu Dabi’de düzenlediği basın toplantısında uluslararası koalisyonun bir parçası olarak IŞİD'e karış savaşmak üzere Suriye'ye kara gücü göndermeye hazırlandıklarını dile getirdi. Gargaş, göndermeyi planladıkları kuvvetlerin ön koşulunun ABD'nin liderliğindeki bir koalisyon olduğunu belirtti. Gargaş, binlerce askerden oluşmayacağının altını çizdiği söz konusu askeri kuvvetin, koalisyon güçlerine destek vereceğini söyledi.

BAE, geçen yıl Yemen'de, Riyad öncülüğünde Husiler ve eski Cuhmurbaşkanı Ali Abdullah Salih güçlerine karşı oluşturulan koalisyona asker göndererek dahil olmuştu.
Suudi Arabistan’ın açıklamalarının ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Suriye’ye herhangi bir saldırıda bulunacak saldırgan kim olursa olsun kesinlikle ve mutlak bir şekilde tahta tabutlarla ülkelerine dönecek.” açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan, Suudi Arabistan Ordu Sözcüsü General Ahmed Asiri, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun kabul etmesi durumunda, IŞİD'e karşı savaşmak üzere Suriye'ye asker gönderebileceklerini belirtmişti. Asiri, "Suriye'de hava saldırıları yeterli değil ve bir kara operasyonu gerekli. Neticeye varabilmek için her iki operasyonu da birlikte yürütmemiz gerekir." açıklamasında bulunmuştu.

Ayrıca Suud yönetimi, yaklaşık bir yıldır Yemen'de devlet dairelerini ele geçiren ve İran'ın desteklediği ileri sürülen Şii Husi milislerle çatışıyor. Bu askeri operasyona ise aralarında Mısır ve Bahreyn'in de bulunduğu 8 Arap ülkesi destek veriyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr