Alevlerin yerleşim yerlerine kadar ulaşmasıyla, pazartesi günü 88 bin kişiyi bölgeden tahliye eden yetkililer, dün de ateş ortasında kalma ihtimali olan 8 bin kişiyi uçaklarla kentin güneyine taşıdı.

Yerleşim yeri boşaltıldı

Alberta eyaletinin başkanı Rachel Notley de şehir sakinlerini evlerine dönmeden önce “uzun süre bekleme ihtimali” olduğu konusunda uyardı. Yetkililer, yangının şehri sarmaya başlamasıyla kimi şehir sakinlerinin güneye kiminse kuzeye kaçtığını, ancak alevlerin kuzeye doğru şiddetini artırması sonucu dünkü kurtarma operasyonunu gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Sıcak hava tetikledi

Yangının sebebi henüz belirlenemese de bölgenin ani yükselen sıcaklıklar ve hava kuruluğuyla birlikte orman yangınlarına elverişli hale geldiği ifade ediliyor. Dev yangının şimdiye dek Alberta eyaletinin en büyük kenti Calgary kadar alanı yok ettiği öngörülüyor. 850 kilometrekarelik alanı yok eden alevlerin söndürülmesi için de binin üzerinde itfaiye personelinin yanı sıra 22 hava tankerlerinin ve 145 helikopterlerin kullanıldığı belirtiliyor. Ancak buna rağmen Fort McMurray kentindeki yaklaşık 1600 evi ve sayısız binanın yanı sıra, devasa bir ormanlık alanın yok olduğu açıklandı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr