Amerikalı teknoloji firması ve telefon üreticisi Apple’ın akıllı telefonu iPhone, neredeyse bütün dünya ülkelerindeki vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Ancak, iPhone’ların ülkelerdeki satış fiyatları arasında pek bir fark olmasa da satın alınabilirliklerindeki kolaylık değişiyor. Bu değişimin sebebi ise ülkeden ülkeye farkeden gelir düzeyleri.

Dünyanın önde gelen varlık yönetimi firmalarından UBS son araştırmasında, 71 şehirde çalışanlara verilen ortalama ‘saat başı net ücreti’ ve iPhone 6’nın o şehirdeki parakende satış fiyatını baz alarak, şehirdeki bireylerin bir iPhone 6 almak için kaç saat çalışması gerektiğini hesapladı.

71 şehir arasında İstanbul 48. sırada yer aldı. Buna göre, İstanbul’da iPhone 6’a sahip olmak isteyen biri tam olarak 132.2 saat çalışmak zorunda. Ekonomik sıkıntılar yaşayan komşumuz Yunanistan’ın başkenti Atina’daki bir birey ise 98 saat çalıştığı takdirde bir iPhone 6 alabiliyor.

Listede en az çalışarak iPhone 6 alabilcek düzeyde gelir elde edilen şehri ise 20.6 saatle dünyanın en yüksek gelir oranlarına sahip olan Zürih.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr