Mehmet Beşer, KHK ile mesleğinden ihraç edilen binlerce öğretmenden biri. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 11 yıl 10 ay boyunca beden eğitimi öğretmenliği ve idarecilik yaptı. Çocukların okuması, spora yönelmesi için mücadele etti. Meslek yaşamı boyunca 7 teşekkür, 2 takdir, 2 başarı belgesi ve 1 aylıkla ödüllendirildi. Öğrencileriyle katıldığı turvunalardan 11 teşekür belgesiyle döndü. Voleybol alanında başarılı öğrencilerin yetişmesi için kurduğu kulüp, geçen hafta yıldızlar kategorisinde Şanlıurfa il şampiyonu oldu.

2004’ten bu yana ilçede, ilde ve bölgede dereceler elde etti. Mehmet Beşer, 7 Şubat’ta hiçbir gerekçe gösterilmeden ihraç edildi. İhraç edildiğini arkadaşlarından öğrendiğini belirten Beşer, “Çok büyük şaşkınlık hissettim. O gece sabaha kadar yatamadım. Dik durdum, kimseye yaşadıklarımı hissettirmemeye çalışıyorum. O kadar emek, o kadar çaba o kadar eziyetten, o kadar başarıdan sonra ihraç edilmek insanın onurunu kırıyor. Yaptıklarımdan da daha yapacaklarım da asla taviz vermem” dedi. Eşinin ev hanımı olduğunu ve çalışmadığını, 3 ve 5 yaşındaki iki çocuğu olduğunu söyleyen Beşer, “Çocuklarım ihraç edildiğimi bilmiyor. ‘Baba nereye gidiyorsun?’ dediklerinde ‘işe gidiyorum’ diyorum. Eşim çok kötü etkilendi. ‘Önce sen güçlü ol ki ben senden güç alayım’ dedim. O zor süreci atlattık, şimdi ihraç edilen arkadaşlarıma güç veriyorum” dedi. Öğrencilerinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Beşer, “Yanıma gelmekten çekiniyorlar. Ben idarecilik de yaptım çocukların Anadolu Lisesi’nde, Fen Lisesi’nde okuması için mücadele ettim. Onlar da şaşkın ve üzgün” diye konuştu. İmkânsızlıklar içinde başarılar elde ettiklerini anlatan Beşer, “2004’ten bu yana ilçede 23 Nisan’da, 29 Ekim’de törenlerde alanın sorumlusu bendim. 29 Ekim’de bando ekibi, halk oyunları ekibi çıkarttım, Folklor ekibi TRT Şeş’e de çıktı. Çalıştırdığım takım Türkiye 7’ncisi oldu. Sıfır imkânla, kendi çabalarımızla başardık. O çocuklar 2. ligde 5. grupta mücadele ediyor. Playoff’u kıl payı kaçırdık çünkü ihraçtan sonra ne ben ne çocuklar konsantre olamadık” dedi.

Hukuku bekleyeceğiz

Hukuki olarak girişimlerde bulunmak istediğini anlatan Beşer, “AİHM önce iç hukuk yollarını tüketin diyor. Üyesi olduğum Eğitim Sen, Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuracak. KHK ile ihraç edilenlerle ilgili biliyorsunuz komisyon kurulacak. Oradadan çıkacak sonucu bekleyeceğiz. Keşke müfettişler soruştursa, mahkemeler yargılasaydı. Bir suçumuz olsaydı da cezamızı çekseydik. Birgün mutlaka döneceğimiz” dedi.

AKP’li başkan belirledi

Eğitim Sen Ceylanpınar temsilcisi Ata Daş yaşanan ihraçların hukuksuz olduğunu belirterek “AKP’li Belediye Başkanı Menderes Atilla, ötekileştirme ve baskı uyguladı. Devlet Hastanesi’nde görevli bir doktor, terörle ilişkilendirilerek hedef gösterildi ve delil olmadan ihraç edildi. İhraçların belediye başkanı ve AKP ilçe yönetimi tarafından yapıldığına dair ciddi bilgiler var. Açıklanmadan ihraç edeceklerini duyuyorduk. Önce ben sonra 12 arkadaşım ihraç edildik. Kendisi de bunu inkâr etmiyor. Kendisine ulaşan ailelere, ‘Daha devamı da gelecek’ demiş” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr