Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, turizm sektörünün yaşadığı krizin Türkiye’nin turizm yazılımını bir kez daha gözden geçirme zorunluluğunu ortaya çıkardığını belirterek, “Bunu yapabilirsek 2 yıl sonra ‘İyi ki böyle bir şok yaşamışız. Riskli pazarları çeşitlendirdik’ diyeceğiz” dedi.

Uzun vadeli bakılmalı

Tamince, “Çok uzun vadeli bakmak lazım. Antalya’ya sadece 5 saatlik uçuş uzaklığında 3 milyar nüfus var. Ancak ‘bunun üstesinden nasıl geliriz’in gayreti içinde olmamız lazım. ‘Aman ne oldu’ diye kendimizi demotive edersek bu işin içinden çıkamayız” diye konuştu.

Tamince, sektörün yeni pazar arayışı içinde ön plana çıkan Ortadoğu ve Arap yarımadasının siyasi eleştiri içinde ele alınmasına karşı çıktı. Tamince’ye göre, Avrupa’nın en iyi destinasyonları yıllardır Araplarla ayakta kalıyor. Fransa, İtalya, İsviçre, Paris, Londra. Ortadoğulu, Arap tüketici ciddi para harcıyor, lükse düşkünlükleri var. Çünkü zenginler. Suudi Arabistan’da kişi başı gelir 30 bin dolar, Arap Emirlikleri’nde 50 bin dolar. Rusya’da kişi başı gelir 10 bin dolar. Bir Arap tüketici 5 Rus tüketici kadar.

Vergi insin

Ayrıca, turizm sektörü, KDV, ÖTV ve sosyal güvenlik priminde indirim istedi. Başbakan’a sunulan raporda halen konaklamada yüzde 8, diğer hizmetlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 5’e indirilmesi istendi.

Memur tatile çekle çıksın

Kamu personeli için hazırlanan ‘çek ile tatil’ projesi Bakanlığa sunulacak. TÜROFED Başkanı Ayık “(Kamuda çalışan) Herkesin bütçesine göre bir rakam çıkacak. O belgenin üzerindeki rakama göre o kişiye özel bir indirim uygulanacak ve taksit imkânı getirilecek. Şu anda yıllık 4.5-6 milyon kişi arasında yerli turist var. Bu, 10 milyon kişi olabilir” dedi. İç pazardaki potansiyeli artırabilmek için kamu çalışanlarına yönelik “çek ile tatil” projesinin hazırlandığını anımsatan Ayık, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal döneminde hazırlanan projenin kabine değişikliği nedeniyle askıda kaldığını belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr