Valiliğin onayı ile Bingöl Emniyet Müdürlüğü tarafından ilçe belediyelerine 21 Haziran'da gönderilen yazıyla, geleneksel hale gelen doğa ve çeşitli festivallerin, güvenlik nedeniyle ikinci bir emre kadar yasaklandığı bildirimdi. Yazıda, düzenlenen festivallere IŞİD'in bombalı eylem düzenleyebileceği, PKK'nin ise kalabalık içerisine sızarak vatandaşlara, ya da etkinlikte görev alacak güvenlik kuvvetlerine yönelik eylem arayışında bulunabileceği belirtildi. Yazıda şöyle denildi:

"Bilindiği üzere ilimizde sivil toplum kuruluşları tarafından her yıl yapılmakta olan çeşitli doğa festivalleri bulunmaktadır. (Adaklı Doğa Kültür Ceviz ve Bal Festivali, Karlıova Güneşin Doğuşu Festivali, Yayladere Sülbüs Kültür ve Doğa Festivali, Kiğı Seyit Kasım Doğa Kültür ve Bal Festivali, Genç-Çotla Yayla Festivali, Seyfan-Der Koçsırtı Köyü Festivali, Tavz-Der Yenisu Köyü Festivali v.b.) Son dönemde DAEŞ terör örgütünün, yapılacak olan bu tür etkinliklerde bombalı saldırı eylemlerine tevessül edebileceği yolunda alınan bilgiler ile birlikte, bu festivallerin yapıldıkları yerlere yakın konumdaki kırsal bölgelerde bulunan PKK/KCK terör örgütü mensuplarınca, festival bölgelerine geliş ve gidişlerde festivalin yapılacağı yerlerde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşürülebileceği ekinlikler sırasında kalabalık içerisine sızarak gerek vatandaşlarımıza gerekse etkinlikte görev alacak olan güvenlik kuvvetlerine yönelik eylem arayışında bulunabileceği, kitleleri provoke ederek halihazırda bölgede devam eden operasyonları da bahane ederek vatandaşlarımızı suç işlemeye teşvik ederek güvenlik kuvvetleri ile karşı karşıya getirmeye çalışabileceği, kitleleri örgüt propagandası açısından kullanabileceği, oluşan ortamdan lojistik destek ve eleman temin etmek amacıyla faydalanabileceği değerlendirildiğinden, Anayasa'nın ve kanunlarda öngörülen sınırlama ve yasaklama şartlarının oluştuğu görülen bu festival ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi durumunda meydana gelmesi muhtemel istenmeyen olayların engellenmesi, milli güvenlik, kamu düzeni, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlemesinin önlenmesi amacıyla Anayasa'nın 26. Ve 34. Maddeleri, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. Maddesi ve bu kanunun 11/A ve 11/C maddelerine istinaden Bingöl ili genelinde 21/06/2016 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır."

Öte yandan Bingöl Yayladere Belediyesi sosyal medya hesabı facebooktan "Bu yıl 12.'si Düzenlenmesi planlanan Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali güvenlik gerekçesiyle iptial edilmiştir. 2017 de coşkulu bir şekilde 12. Sülbüs Doğa ve Kültür Festivalimizi yapmayı umut ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." paylaşımında bulundu. 



 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr