Başbakan Binali Yıldırım mecliste partisinin grup toplantısında konuştu. Binali Yıldırımın konuşmasnın satır başları şöyle:

Bu mübarek ramazan gününde olağan grup toplantımızda sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz. Mübarek günlerin sonuna yaklaşıyoruz, haftaya bugün bayramı idrak edeceğiz. Kıymetli milletvekilleri 65’nci hükümetin otuz altıncı günündeyiz. Ramazan ayı boyunca kurucularımız, AK Parti yönetim teşkilatlarımız ve vatandaşlarımızla bir araya geldik. Van’da, Ağrı’da, Kütahya’da, Erzincan’da, Ankara’da on binlerce vatandaşlarımızla buluştuk. Ramazanın bereketinden hep birlikte istifade ettik. Şehitlerimizi, bugün artık aramızda bulunmayan gazilerimizi şükranla anıyoruz.

İşimiz hizmet, gücümüz millet dedik. Gereğini yaptık. Hamdolsun, dediklerimizi yapıyor, milletimizin desteğini de her daim yanımızda görüyoruz.

Bildiğiniz gibi İsrail’le Mavi Marmara olayından bu yana kesilmiş olan diplomatik ilişkiler iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girdi. 31 Mayıs 2010, Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden şehitlerimizi, vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Bildiğiniz gibi bu mutabakat kolay olmadı. Özür, tazminat ve Gazze’ye erişimin Türkiye’nin kontrolünde kolaylaştırılması. 2013’te İsrail resmen özür diledi. Mutabakatın diğer iki şartı da dün varılan görüşmelerle, tamamlanmış oldu ve bugün imzalar atıldı. Öncelikle Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu. Nihayet, uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze’deki çile sona erecek. İlk semeresi de cuma günü yola çıkacak insani yardım gemisidir. Kaba inşaatı biten hastane tamamlanacak. Organize sanayi bölgesi kurma çalışmalarını da hızlandıracağız.

Mutabakatla ilgili görüşmelerin bütün süreçlerinde Filistinli kardeşlerimizle, liderlerle devamlı iletişim halinde olduk, süreçleri kendileriyle paylaştık. Gelinen bu noktadan tabiatıyla memnunuz. Süre gelen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur. Türkiye Filistin halkının haklı davasını geçmişte olduğu gibi gelecekte de yanında olacaktır.

Herkes için huzur, barış ve esenlik diliyoruz. Zamanın akışı bazen olağanüstü gelişmeleri de gündeme getirebiliyor. Rusya’yla yaşanan sorunun çözümünde önemli gelişmeler olduğunu paylaşmak isterim. Biz hem ekonomik, hem tarihi derinliği olan ilişkilerimizdeki talihsizlik gerilimin sona erdirilmesi için yapıcı bir tutum izledik. Dolaylı temaslar nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya’yla Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söylüyorum. Her iki ülke halkı için de hayırlı, uğurlu olsun.

İşlerin bu noktasında birçok gayret var, emek var. Kardeşlerimiz, Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin bu konudaki yoğun çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz. Bu dönem başta bir şey söyledim, dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız. Çalışmalarımız sürüyor, bundan sonra sürecek. Sadece Rusya ve Mısır’la sınırla değil, Akdeniz ve Karadeniz’deki bütün komşularımızla ilişkilerimizi geliştirmek en önemli şiarımız olacak.

Esnaf ve sanatkarlarımızın gecikme faizlerini tamamen siliyoruz, borçlarını yeniden yapılandırıyoruz.
Çiftçilerimiz ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satarlarsa bayramdan önce paralarının tamamını alacaklar. 2016 yılı için ekmeklik buğdayın alım fiyatını ton başına 910 TL olarak belirledik. Şahsa veya devlete ait olup ekilmeyen toprakları sahipleri adına kiraya vereceğiz.

MUHTARALARA VE MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ

AK Parti hayatın her alanında ne ihtiyaç varsa çözüm üreten bir parti olmaya devam etti. Birinci müjdemiz İçişleri'nde vatandaşlık hizmetlerinde yenilik geliyor. Artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş bürokrasiyle uğraşmayacak. Vatandaş bundan sonra mahkeme kararına ihtiyaç duymadan, adlarını soyadlarını değiştirme haklarına sahip olacak. Pasaport ve ehliyet işlemi artık nüfus idarelerinden yapılacak. Emniyetteki 5 bin polis trafikte, güvenlikteki görevlerine dönecek. Muhtarlara da evlendirme yetkisi verilecek. İl ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr