Kamuoyuna “Gollum” olarak yansıyan, Yüzüklerin Efendisi filmindeki "Smeagol" karakteriyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarınının yan yana konulduğu fotoğrafı paylaştığı için Aydınlı doktor Bilgin Çiftçi hakkında açılan davada, mahkeme heyeti “bilirkişi raporu eksikliği” nedeniyle karar açıklamadı.

Davanın yeni duruşması dün Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Duruşmada, Çiftçi'nin sosyal medyada paylaştığı fotoğraftaki karakterin “iyi, barışsever, sadık ve olumlu çağrışımlara sahip olan” Smeagol olduğu tespitinin yer aldığı bilirkişi raporunun dosyaya eklendiği belirtildi.

Ayrıca iki bilirkişiden gelen raporlarda Gollum karakterine de klasik olarak “kötü” denemeyeceği aktarıldı. Bilgin'in avukatlarından Hicran Danışman, paylaşım sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamusal ya da özel hayatında olumsuz etki olmadığını vurgulayarak “Kişilik hakları zedelenmemiştir. Esasen mahkemenin talep ettiği şekilde kötü bir karakter olmadığı bilirkişi raporunda da belirtilmiştir. Paylaşım tamamen mizah ve hiciv amaçlıdır. AİMH'in yerleşmiş içtihatları ve uygulamaları göz önüne alındığında bunun ifade özgürlüğü kapsamında olduğu çok açıktır. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Müvekkilimin beraatini istiyoruz. Siyasete katılmış insanlar ağır ve kırıcı eleştirilere katlanmalıdır" dedi.

Mahkeme duruşmayı, 3 kişiden bilirkişi raporu istendiği, ama 2 kişiden geldiği gerekçesiyle 14 Temmuz'a erteledi. Avukat Danışman, karara ilişkin “Bu dava artık kabak tadı vermeye başladı. Acaba mahkeme heyeti 14 Temmuz'da burada olacak mı. Hakimler kararnamesini mi bekliyorlar? Türkiye'de ve dünyada bu kadar yankı uyandıran bu davada bir bilirkişinin daha rapor vermesi neyi değiştirecek. Filmin yönetmeni, senaristi gerekeni zaten söylemiştir. Dosyaya karar vermeden tayin döneminin geçirilmek istendiği izlenimini edindim” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr