Eskişehir’deki Kılıçoğlu Anadolu Lisesi, Seyitgazi Sağlık Meslek Lisesi ve Salih Zeki Anadolu Lisesi öğrencileri ayrı ayrı bildiri yayımlayarak birlik çağrısı yaptı, diğer liselilerden destek istedi. Samsun Anadolu Lisesi’nde, mezun olan öğrencilerin okula girmek istemeleri üzerine TEM polislerinin okula baskın düzenlediği kaydedildi.

‘Köle olmayacağız’

Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri de, “dindar ve kindar nesil yaratma” hedefiyle hareket eden AKP’ye ve onun yandaş okul yöneticilerine karşı bir bildiri yayımladı. Bildiride “İktidarın inşa etmeye çalıştığı dindar ve kindar nesil kimliğine karşı gençlik; özgürlük, laiklik ve dayanışma bilincini yükselterek, egemenlerin düşünsel köleleri olmayı reddediyoruz” denildi.

#aferinçocuklar

Nokta dergisi, İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin, mezuniyet töreninde konuşan Müdür Hikmet Konar’ı protesto etmesiyle başlayan lise öğrencilerinin eylemlerini kapağına taşıdı. Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hoca’sı Münir Özkul ve bir grup lise öğrencisinin görüldüğü kapakta, #aferinçocuklar yazıyor.

Çığlıklar yükseliyor

Prof. Dr. Baskın Oran da, Agos gazetesindeki köşesinde yayınlanan yazısına, ‘Farkında mısınız: Şu anda Türkiye demokrasi tarihinin en büyük olayını yaşıyoruz’ diye başlık attı. “Hiç beklenmeyen bir biçimde ve birbiri ardına eklenerek, liselerimizden sürekli çığlıklar yükseliyor” diyen Oran ‘çığlıkları neyin tetiklediğini’ şöyle izah etti: “Eskiden, köklü liselerin müdürleri ilgili vakfın da görüşü alınarak ve bazı sınavlara tâbi tutularak, aynı okulda müdür yardımcılığı yapanlar arasından atanırdı. MEB bir yıl kadar önce İstanbul’daki 11 lisenin okul müdürlerini re’sen atamaya ve bunlara ‘Yeni Türkiye’nin eğitim programını uygulatmaya başladı.”

Erdoğan’dan tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün katıldığı MÜSİAD iftarında Türkiye’nin köklü liselerinin öğrencilerinin çıkardığı ‘ses’i, “Bunca hadiseden ders almayan birilerinin, hâlâ liseleri, üniversiteleri kaşıyarak yeni huzursuzluklar peşinde koştuklarını biliyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Bu sözler sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr