Yıllardır kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve çeşitli yardımlarla ayakta kalma mücadelesi veren Beyoğlu Sineması bu ay sonunda kapılarını kapatacağını resmen açıkladı. Sinemanın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada salonun sabit giderlerinin karşılanamadığı ve sponsor da bulunamadığı için kapatma kararının alındığı belirtildi.

Beyoğlu Sineması’nın sosyal medya hesaplarından yayımladığı açıklama tam olarak şöyle: “Uzun zamandır; tekelleşen dağıtım ve gösterim zincirleri arasında bağımsız kalarak ayakta durmaya çalıştık. Sabit giderlerimizi karşılayamaz hale geldiğimiz dönemde, değişen sinema teknolojisini kurmamız mümkün olmadığından Beyoğlu Sineması 2013 yılında kapanıyordu. Başka Sinema, destek oldu ve fedakârlık yaptı. Bugünlere geldik. Ama hâlâ sabit giderlerimizi karşılayamıyoruz. Sponsor aradık, bulamadık. Giderleri düşürmeye çalıştık, olmadı. Bu koşullarda, 1989’dan beri Beyoğlu Sineması ile bir renk katma çabamızı sürdürmek imkânsız hale geldi. 30 Haziran’da Beyoğlu Sineması kapanıyor. Kabullenmemizin mümkün olmadığı tek renkliliğe gidişten kurtulmanın yollarını bulanlar da olacaktır, umarız.”

Konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz Beyoğlu Sineması yetkililerinden Baha Serter gazetemize şunları söyledi: “Bu sinemayı biz yoktan var ettik. Ama son zamanlarda ısıtma, elektrik, kira, maaş, vergi, rüsum gibi giderleri ödeyemez hale geldik ve çok üzülerek bu kararı aldık. Bundan 12 yıl önce bir bildiri yayımlamıştık biz... O zamanlar başlayan tekelleşme tehlikesine dikkat çekmiş ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıyayız demiştik. Ama yine orada demiştik ki, kapanıyoruz fakat tek olmayacağız. Bizden sonra Alkazar da kapanır dedik ve nitekim orası ve Emek Sineması bizden önce kapandı. Sonra 2013 yılında bir kez daha kapanma durumumuz oldu. O zaman da artık sistem DCP’ye dönmüştü ve bizim o makineyi alacak paramız yoktu. Ama Başka Sinema geldi ve sağ olsunlar kapatmayın, makina bizden dediler... Ne yazık ki seyirci ilgisinin de azlığından, ama bu konuya girmek istemiyorum şimdi, bunun tarihsel, ekonomik, sosyolojik psikolojik vs. birçok sebebi var, bir kez daha kapanma kararı aldık ve bu kez kesin gibi görünüyor.

Borçlarımızı ödeyebilirsek belki kapanmayabiliriz ama bana çok zor görünüyor, sponsor da yok. Ben buranın ilk yapıcılarındanım. Sıfırdan inşa ettik biz burayı, ellerimizle. Duyuyorum şimdi, ‘Gül gibi sinemayı işletemediler’ diyorlar, ağırıma gidiyor. Zaten çocuğumuzu öldürmüşüz, cenaze evi gibi burası şu an, çok sinirim bozuluyor.”

‘Elimizden geleni yaptık’

Beyoğlu Sineması’nın kapanma kararı alması ile ilgili Başka Sinema da bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Beyoğlu Sineması’nın kapanması bizi de derinden üzdü. Başka Sinema olarak bu mali zorlukların aşılması için elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Değişen ekonomik koşullar ve Beyoğlu’nun bugün geldiği noktada şehrin hafızasında yer etmiş bu tip mekânların yaşaması için ek bir kaynak yaratılması gerektiği ortada.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr