Beyindeki dopamin eksikliğine bağlı görülen Parkinson hastalığı, ülkemizde yaklaşık 150 bin kişide görülüyor. Her yıl da 10 bin kişiye Parkinson teşhisi konuluyor. Hem hastalık hem de tedavi seçenekleri ise hastalar tarafından hâlâ net olarak bilinmiyor. Hastaların internetten gelişigüzel bilgilere inanması ve etrafta dolaşan şehir efsaneleri hastalığı korkutucu hale getiriyor. Tedavide, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalara beyin pili takılarak hastanın titremelerinin önüne büyük oranda geçiliyor.

11 Nisan tüm dünyada Parkinson Günü olarak kutlanıyor. Florence Nightingale Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Topçular, Parkinsonun çok sık olmasa da genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini belirterek “Hastalık hareketlerde ağırlaşma, yavaşlama ya da ellerde titreme ile kendini gösterebilir. Erken yaşlarda kabızlık, koku almada bozulma ve REM uykusu davranış bozukluğu (kâbuslar ve kâbuslara çırpınma, yumruk sallama gibi tepkiler verme ile karakterize uyku bozukluğu) bir arada olan bireylerde ileri yaşlarda parkinson hastalığı görülme olasılığı yüksektir. İleri yaşlar ve erkek cinsiyeti önemli risk faktörleridir” dedi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabri Aydın ise beyin pilinin Parkinson gibi hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılmasının hastalar için dönüm noktası olduğunu söyledi.

Aydın, “Beyin pili ile titremeleri ve katılıkları yüzde 70 oranında düzelir. Daha rahat yemek yer, yatakta daha rahat döner ve harekete daha rahat başlar hale gelirler. Sabah katılıkları azalır. Yardıma daha az ihtiyaç duyarlar” dedi.

13 yıldır Parkinson hastası olan 55 yaşındaki Hüseyin Aydın’a ise uyanıkken beyin pili takıldı. Prof. Topçular ve Prof. Aydın tarafından yapılan ameliyatta, beyin pili ile Aydın’ın yüzde 70 oranında iyileştiği belirtildi. Ayrıca SGK’nin de tedavi ve pil masraflarını karşıladığı kaydedildi.

Medipol Bağcılar Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Parkinson hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı:

1. Parkinson hastalığından korunmak mümkündür: Toplumdaki hastaların tamamına yakınında gördüğümüz ve “İdiyopatik Parkinson Hastalığı” adını verdiğimiz klasik Parkinson hastalığından korunmak için herhangi bir diyet mevcut değil.

2. Parkinson yalnızca yaşlılarda görülen bir hastalıktır: Toplumda daha çok ileri yaş hastalığı olarak bilinse de Parkinson gençlerde hatta çocuklarda da görülebiliyor.

3. Her el titremesi Parkinson hastalığının belirtisidir: Her eli titreyen kişiye Parkinson demek doğru değildir.

4. Beyin pilleri ileri yaştaki hastalara uygulanamaz: Beyninin anatomik yapısı ve zihinsel fonksiyonları normal olan 80 yaşındaki bir hastaya da beyin pili uygulanabilir.

5. Beyin pili ameliyatı sonrası çocuk sahibi olmak imkânsızdır: Bu şekilde ameliyat edilen ve sağlığına kavuşan hastalar sıkı bir takip ile çocuk sahibi olabilir.

6. Beyin pili takıldıktan sonra ileride hastaya başka bir tedavi uygulanamaz: Önümüzdeki yıllarda Parkinson hastalığında bu tedaviye üstün bir başka tedavi yöntemi geliştirilebilirse beyin pili ameliyatı olmuş hastalarda da her türlü yeni tedavi yöntemi uygulanabilir.

7. Ameliyat sonrası spor yapmam yasak: Ameliyat sonrası hastalar hemen ertesi gün normal yaşantılarına dönebiliyor, tüm işlerini yapabiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr