İçişleri Bakanlığı’nın 24’ü DBP’li 28 belediyeye kayyım atamasının yankıları sürüyor. Kayyım atanan Diyarbakır’ın merkez Sur ve Silvan ilçelerinde, belediye binaları çevresindeki geniş güvenlik önlemleri devam ediyor. Belediye binaları önünde polis bariyerlerinin yanında, TOMA ve çevik kuvvet ekipleri bekletiliyor. Kayyım ile ilgili tepkiler sürerken, kentte gece gürültü eylemi gerçekleştirdi. Yurttaşlar evlerinin pencere ve balkonlarından tencere, tava, düdük ve benzeri nesnelerle gürültü yaparak, kayyım atamaları protesto edildi.

HDP'LİLERE ENGEL

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve DBP’ili yöneticilerinin de içerisinde bulunduğu heyet sokağı çıkma yasağının sürdüğü Şırnak’ta göç ederek çadırlarda yaşayan yurttaşları ziyaret etmek istedi ancak İkizce Jandarma Karakolu’nda valilik kararıyla geçişlere izin verilmedi. Yüksekdağ, “Biz isterdik ki bu bayram günü bu kadar insanlık dışı uygulamalarla bir daha karşılaşmayalım.” dedi. Belediyelere kayyım atanmasına sert tepki gösteren Yüksekdağ, en az yüzde 50 oyla alınmış belediyelere siyasi iktidar tarafından darbe yapılıdğını söyledi. Yüksekdağ, “Haklılığımızdan aldığımız güçle haklarımızı haramilere teslim etmeyeceğiz” dedi. Batman Belediyesi’ne yapılan kayyım atamasından sonra belediye işçileri belediye hizmet binası yanında nöbet eylemi başlatarak iş bıraktı. Belediye işçileri adına konuşan Kemal Akın, “Atanan memurun yanında çalışmayacağız. Kayyımı reddediyoruz, tanımıyoruz” ifadelerini kullandı. Görevden alınan Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir ise AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden araç ve personellerin geleceği söylentilerinin olduğunu belirterek, “Dışarıdan atamalarla bir şehri yönetemezsiniz. Dışarıdan getirilen çalışanlarla siz bu şehirde çalışma yürütemezsiniz. Dışarıdan getirilen hiçbir personel çalışmayacaktır ve çalıştırılmay

İRADEME DOKUNMA

Diyarbakır’da Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, kayyım atamalarına ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, DİSK Genel İş üyeleri, BELÇAD- SAN, TMMOB, İKK ve Belediye İş Diyarbakır Şubesi katıldı. Basın toplantısının yapıldığı solana, “İrademe dokunma” yazılı döviz asıldı. İSK Genel İş 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Zeynep Demir Akçer, hukuksuz bir şekilde halkın iradesine el konulduğunu belirterek, kayyım uygulamasının İnsan Hakları Sözleşmesi ve Yerel Yönetimler Özerk Şartı’na aykırı olduğuna dikkat çekti.

VAN'DA PROTESTO

Van’da da HDP İpekyolu ilçe binası önünde toplanan partililer, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ile Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Hatice Çoban’ın da katılımıyla belediye binasına kadar yürüdü. Erciş ilçesinde ise HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP Van İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, Erciş Belediye Eşbaşkan Vekili Güler Avcı ile belediye meclis üyelerinin katılımıyla yürüyüş yapıldı.

KAYYIM KÜRTÇE TABELAYI İNDİRDİ, BAKAN KARŞI ÇIKTI

Ağrı’nın Diyadin İlçe Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Kaymakam Mekan Çeviren, belediyenin giriş kapısındaki ‘Şaredarîya Giyadînê’ (Diyadin Belediyesi) yazılı tabelayı kaldırdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise tabelanın kaldırılmasını yanlış olduğunu ifade etti. Soylu, “Meselemiz terördür. Kürtçe bizim dilimizdir. Diyadin Belediyesinin tabelası hemen asılacaktır” dedi. Kayyım Çeviren ayrıca, belediyenin girişine Atatürk posteri ve pencerelere de Türk bayrakları astırdı. Çeviren, gece ışıkları yakılan belediyenin önünde duran bir kişinin Türk bayrağını sallarken çekilen fotoğrafı ‘Diyadin Belediyesi’ yazısı ile sosyal paylaşım sitesinde paylaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr